Urte- og frugtte

Mere om:

Urte- og frugtte

Hvad er urte- og frugtte?

En definition af urtete lyder således:  "En bryg som brygges på urter, frugter, krydderier eller andet plantebaseret materiale, i samme stil, eller på samme facon, som te, uden at indeholde nogen blade fra planten Camellia Sinensis."

Kravet der skal opfyldes, før noget må kategorisere urtete, er at det ikke indeholder noget egentlig te: altså ingen blade eller andet materiale, der stammer fra teplanten Camellia Sinensis.

Det kan i nogle tilfælde være nemt at forveksle urteteer med grøn te, da der i mange urteteer bliver brugt ingredienser som citrongræs og mynte, hvilket ofte er fintskåret og derfor kan ligne små teblade.

I urtete bliver der ofte tilføjet lakridsrod. Lakridsrod har den virkning, at det giver bryggen en kraftfuld smag og fylde. Det giver ofte også bryggen en del af den særlige sødme, som mange mennesker holder af.

To klassikere indenfor urtete er den populære kamillete og den smagfyldte lakridste.

 

Er der koffein i urte- og frugtte?

På trods af, at urtete henviser til en bred vifte af teer, er der alligevel opstået en idé om, at urtete ikke indeholder noget koffein. Dette er korrekt for en meget stor del af de urteteerne der findes på markedet - men ikke alle; nogle indeholder en større eller mindre mængde koffein eller andre opkvikkende stoffer. 

Et eksempel på dette er den populære drik mate, som hovedsaligt kommer fra Argentina. Den indeholder mere koffein end de fleste andre teer.  

Et andet godt eksempel er cascara, som er en urtete der bliver brygget på kaffebær, hvor  kernen/bønnen er blevet fjernet. Denne drik indeholder mere koffein end noget andet 'normalt' te.

Salget af sidstnævnte er ikke lovligt i Danmark. 

 

Rooibos & Honeybush 

Rooibos og honeybush er begge urteteer, men de bliver ofte inddelt som en separat te-kategori - eller bliver placeret som en underkategori af urtete. Begge teer opfylder dog kravene for at være urteteer og besidder ikke nogen karakteristika, som adskiller dem fra resten af urteteerne. 

Rooibos stammer fra og er endemisk til et område omkring Cedarbjergene i Kapregionen i Sydafrika. Det er en nålebusk som er lysegrøn i farven og har gule blomster. 

Honeybush er, ligesom rooibos, også en lysegrøn nålebusk med gule blomster. Honeybush gror også kun i Sydafrika, men dog både i den sydvestlige og den sydøstlige del, mens Rooibos findes kun i den sydvestlige del. 

Måden hvorved man producere rooibos og honeybush, er stort set den samme som ved produktion af grøn og sort te; Først bliver nålene (inkl. de mindste grene) plukket, sorteret og tørret. Dernæst, hvis man vil have grøn rooibos eller honeybush, bliver nålene varmet op for at forhindre oxidering - nålene forbliver lysegrønne, med en lettere og mere tør græsset/urteagtig smag. Hvis man vil have "rød" rooibos eller honeybush, lader man nålene oxidere fuldt ud i stil med sort te, før man varmer den, hvorved enzymer i nålene nedbrydes og giver nålene deres fine rødbrune farve.

 

Brygning af urte- og frugtte

Det er ikke muligt at specificere et sæt regler for brygning, som er optimal på tværs af de (meget) forskellige teer - derfor er følgende kun tommelfingerregler og vi henviser til, at man følger anbefalingerne for den specifikke te.

Ved brygning af frugt- og urtete, vil det ofte være anbefalet at anvende højere temperaturer og længere trækketid, i forhold til brygning af de øvrige typer af te. Teen har typisk ikke tendens til at blive bitter trods en høj bryggetemperatur og smagen vil være kraftigere ved længere trækketider.

Specifikke anbefalinger for brygning vil ofte være i stil med følgende:

Mængde: 1 g. per 100 mL

Temperatur: 95° - 100°

Trækketid: 6-12 min.

 

Tag på opdagelse i vores udvalg

Er du også faldet pladask for denne skønne vifte af teer? Det forstår vi godt.

Lad os anbefale én af vores absolut mest populære blandinger, nemlig vores Cool Mint te. Det er en ren urtete og den består af de aller bedste råvarer, bl. a. citrongræs, pebermynte, æble og lakridsrod. Derudover er mange også vilde med vores Sweet Lemon, Lakrids te, Dragon Mint og Tiger Mint.

Vil du prøve en 100 % frugtte? Så prøv eksempelvis vores friske, søde solfrugtte. Den består af japanske gojibær, pære og melon og er velegner sig rigtig godt til at blive brygget som is-te.