Sort te

Mere om:

Sort te (the)

Hvad er sort te?

Forskellen mellem grøn, hvid, gul, oolong og sort te, findes i behandlingen af tebladene efter plukning. Alt reel te kommer nemlig fra teplanten med det videnskabelige navn er Camellia Sinensis. Typisk er det mængden af oxidering, en proces hvor tebladene reagerer med ilt, der er et vigtigt element i at bestemme typen af te.

Sort te er kendetegnet ved at være oxideret helt, nærmere bestemt mellem 90 og 99,99 %. Denne oxidation er med til at udvikle smagen i sort te.

Tebladene i sort te får en mørkebrun farve, når de er færdigoxiderede. Dette har givet teen navnet ”sort te” i vesten. I Kina bliver teen kaldt for rød te, efter den rødlige og kobberagtige farve, som den bryggede te antager. 

Modsat manges overbevisning, er sort te ikke fermenteret.

Hong Chá  er det mandarin-kinesiske ord for, hvad vi i vesten kalder for sort te. Direkte oversat betyder ordet rød te, og kan udover sort te, også referere til Rooibos og Honeybush.

Den skønne smag

Grundet et ofte relativt lavt indhold af antioxidanter i sort te sammenlignet med grøn eller hvid te, har den sorte te ofte en lidt sødere og ikke så bitter smag: mange sorte teer har en frugtig eller nøddeagtig smag. Hvis du er ude efter en naturligt krydret smag, vil det typisk være den yderst velsmagende, sorte te du skal gå efter.

Sort te har tendens til at indeholde en større mængde af tanniner. Det er derfor ofte blandt sorte teer, at man finder de mere ”tørre” teer, som egner sig særlig godt til at blive kombineret med mælk eller fløde.

Keemun te er kendt for sin mildhed og har et lavere indhold af tanniner. Ønsker man en sort te med så lavt tanninindhold som muligt, er Keemun-teen en oplagt mulighed.

Klassikerne indenfor sort te

Én af de mest velkendte sorte teer er English Breakfast, som er en såkaldt blend af to rene, kraftige, sorte teer. Det er en te, der, pga. indholdet af tannin, kan give en fornemmelse af tørhed i munden når den drikkes. Derfor egner den sig godt til at blive kombineret med mælk, fløde eller lignende.

Udover den sorte te English Breakfast, er Earl Grey også vældig populær. Det er en aromatiseret, sort te, da den er nemlig tilsat olie og/eller tørrede skaller fra bergamottefrugten.

 

Sort te og koffein

Ligesom alle andre typer te, der stammer fra te-planten (Camellia sinensis), indeholder sort te koffein. Te-planten producerer nemlig koffein som en naturlig pesticide, for at beskytte sine blade imod angreb fra insekter.

Det er ikke nødvendigvis korrekt, at sort te indeholder mere koffein end f.eks. grøn eller hvid te. Koffein-indholdet er afhængig af den specifikke te, og ikke hvilken type te, vi har med at gøre. At sort te kan indeholde mere koffein, skyldes eksempelvis brygge- eller produktionsmetoden:

Vi brygger te-typerne forskelligt, og sort te brygger vi per tradition med varmere vand og længere trækketid end grønne og hvide teer. Koffein bliver udtrukket hurtigere fra tebladene des varmere vandet er og den længere trækketid giver også koffeinen mere tid til at blive trukket ud af tebladene.

Endnu en grund til et højere koffein-indhold i sort te kan være, at mange sorte teer, der er populære i vesten, er produceret på en måde hvor tebladene bliver enten knust, knækket eller skåret i mindre stykker. Den ekstra overflade dette skaber, tillader også stoffer såsom koffein at blive udtrukket hurtigere.

Kort sagt så variere koffeinindhold i te alt efter hvilken specifik te der er tale om, og ikke efter hvilken type te vi har med og gøre.

Hvis du ønsker mindre koffein i din te, så er her et par gode råd

1. Vælg en te hvor bladene ikke er blevet skåret i mindre stykker.

2. Bryg teen ved en lavere temperatur end de normale 90-100 grader - eksempelvis ved 70-80 grader.

3. Lad teen trække i kortere tid.

Alternativ findes der også decaffeinated te på markedet. Det er teer, hvor størstedelen af tebladenes originale koffeinindhold er blevet fjernet. For at en te må kaldes for decaffeinated, må der maksimalt være 2.5% af det originale koffeinindhold tilbage.

 

Sådan brygges sort te korrekt

Bryg teen med omhu; brygningen er essentiel ved enhver te, for at følge den tiltænkte smag helt til dørs og derved få det optimale ud af sin te. En tommelfingerregel for brygning af sort te er følgende:

Mængde: 1 g. løst te pr. 100 mL vand

Temperatur: 95-100 °C

Trækketid: 2-4 minutter

Ved et højt indhold af tannin, kan en forlænget trækketid hive unødige bitterstoffer ud af teen. Vi skal dog gøre opmærksom på, at trækketiden bør bestemmes udfra den enkelte te og det er derfor vigtigt at understrege, at ovenstående retningslinjer kun er tommelfingerregler.

 

Hvilken sort te er din yndlings?

Den sorte te er populær og hos os finder du et stort udvalg, der henvender sig til enhver sort te-elsker. Vores te-sortiment af sort te spænder over de fineste kvaliteter af rene sorte te'er til de mere traditionelle kvaliteter. Derudover byder vores sortiment også på økologisk sort te, Tag på opdagelse i vores kæmpe udvalg og stift bekendtskab med de lækreste smagssymfonier - du kan både købe vores sorte te i løs vægt, løst i dåse og som tebreve (12 eller 75 stk) i dåse.

Østerlandsk Thehus har et stort udvalg af sort te fra hele verden. Vort te sortiment med sort te spænder over de fineste kvaliteter af rene sorte te'er til de mere traditionelle rene sorte te kvaliteter. Nedenfor kan læses lidt mere om sort te. Te distrikterne, de forskellige sorte te plantager og te kvaliteter SRILANKA & CEYLON Te fra Ceylon, eller Sri Lanka, som det hedder på singalesisk, er kraftige og mørkerøde sorter med et større tannin indhold end andre te'er. Man skal derfor være påpasselig med at overholde trækketiden på 3 min. for således at undgå at trække unødige bitterstoffer ud. De mest traditionelle områder for te produktion er Dimbula, Uva og Nuwara Eliya. UVA Det mest berømte distrikt i Ceylon er Uva. Monsun og passatvindene i dette område har indlydelse på te produktionen og høsttiderner ligger i august og februar - de såkaldte "Peak Seasons". I disse perioder høstes vel nok den te i verden, der har den mest intensive aroma. Uva High Grown Broken Ceylon BOP Uva distriktet ligger i højlandet og te'en herfra er stærk og fyldig i smagen. De bedste te kvaliteter plukkes mellem juli og september. Nuwara Eliya Dette distrikt har de højest placerede te plantager og te'erne herfra kaldes Ceylon te'ernes Champagne, bl.a. på grund af de ekstreme højder som te buskene vokser i og dermed den langsommere vækst, som giver te'erne herfra en delikat smag. Distriktet betragtes således som åstedet for de bedste og fineste te kvaliteter. Premium te'er plukkes hele året. Ceylon Shawlands OP Denne Ceylon te er en meget flot te kvalitet med sine lange, smalle, mørke blade, hvilket gør den lettere og mere rund end andre Ceylon te kvaliteter. En særdeles aromatisk storbladet Ceylon te med en flot ravgylden farve og fyldig, nuanceret te smag. INDIEN ASSAM Assam er en tropisk te provins i det nordøstlige indien. Geografisk omgivet af Bangladesh Myanmar, Buhtan, Tibet og Kina. Assam er verdens største samlede te distrikt beliggende på begge sider af Brahmaputta floden. Omtrent 2000 te plantager fremstiller Assam te'erne, som er kraftige, aromatiske med sin karakteristiske maltede te-smag. Te'erne fra Assam er endvidere særdeles velegnede som mælke te. Udover de velkendte Second Flush te'er, producerer plantagerne også First Flush te'er og grønne Assam te'er. DARJEELING For te elskere er dette område et af de smukkeske te steder på jorden. Te'en fra denne region er af højeste te kvalitet. I First Flush perioden har te'en en let, frisk og blomsteragtig te smag og i Second Flush perioden en stærk, fyldig og utrolig aromatisk te smag. Darjeeling er den fineste, mest aromatiske og blomsteragtige te, der findes og regnes med rette blandt verdens fornemmeste te sorter. Darjeeling te'erne benævnes således også 'Te'ernes champagne'! Darjeeling te'en vokser på Himalayas sydskråninger i højder fra 900 meter op til 2400 meters højder over havet. Te-bønder har i generationer higet om deres buske, omkring tørring og fermentering og skabt en fremragende te, der er uforlignelig i sin te-smag. Darjeeling te har 4 store høstperioder. Den første høst - First Flush te - ligger i foråret fra primo marts til medio april. Den anden te høst - Second Flush - ligger i sommerperioden i månederne maj og juni. Den tredje te høst - Monsoon Flush/Rain Flush - ligger i perioden juli til september. Den fjerde te høst - Autumn Flush- ligger i oktober til november. Høstperioderne har stor betydning for te'ernes kvalitet og smag. Forskellen på høsttiderne kan sammenlignes med vine og disses årgangsvine. Klimaforholdene for te dyrkning har ligeledes signifikant indflydelse på te'ernes kvalitet. Da te'erne plukkes i såkaldte blokke, kan den samme te-busk producere meget forskellige te'er. De fineste te kvaliteter plukkes i marts og april månederne og er de såkaldte First Flush te kvaliteter - årets første høst. Hvis te'erne plukkes i eller under en periode med regn, vil regnen have skyllet de fineste te safter af tebuskens blade og te'en vil følgeligt miste noget af sin te-smag. Det fineste te-resultat får man således i de høstperioder, der ligger i de tørre måneder. Østerlandsk Thehus udvælger hvert år, hvilke Darjeeling te kvaliteter vort thehus skal tilbyde vore kunder. Te Plantagerne, hvorfra vi vælger vore Darjeeling te-kvaliteter, varierer derfor alt efter, hvilken plantage vi mener, kan tilbyde de bedste te'er af de forskellige Darjeeling te-kvaliteter det pågældende år. Østerlandsk Thehus kan for tiden tilbyde 8 forskellige forskellige kvaliteter af rene, ublandede og fine Darjeeling te'er. KINA Dyrkning af te i Kina strækker sig over kolossale områder og te-plantagerne ligger spredt med stor afstand. Dette betyder, at den sorte te kan variere meget i smag og farve. Fra middel og let, over sødlig og aromatisk, til stærk og jordagtig. Fælles for alle de sorte te'er har de et meget lavt garvesyreindhold og har ofte en let røget te-smag. KEEMUN Keemun te er kendt for sin mildhed og er næsten uden tanniner. Ønsker man derfor en te med så lavt tanninindhold som muligt, er Keemun te det rette valg. YUNNAN I provinsen Yunnan, i det sydvestlige Kina, har man dyrket grøn te i ca. 1700 år. Kun siden 1939 har man produceret sort the. På grund af de geografiske forhold og klimatiske omstændigheder kan Yunnan sammenlignes med Assam hvad te produktion angår. Medium fylde, med krydret krop. Den lette frugtsødlige og jordagtige te smag giver te'en dens unikke karakteristika. China Lapsang Souchong Speciel te, som ikke består af de typiske to blade og et skud, men i stedet består af teplantens større og kraftigere blade. Te-Bladene ristes over eksotisk træ og giver en typisk røget te-smag. OOLONG Det kinesiske ord Oolong betyder “rød drage”. Disse te'er kommer hovedsageligt fra det sydøstlige Kina og Taiwan og er halvfermenterede te-typer, hvilket betyder, at te'ernes iltningsproces stoppes, førend de ellers ville været blevet til sort te. Oolong te'erne er meget storbladede, og de har en let sødlig te-smag med en fin ravgylden farve, samt en elegant, blomstret og ferskenagtig te karakter. Oolong Fancy Superior Den fineste Oolong te kvalitet der kan opdrives. Intens blomsteragtig te bouquet og utrolig aromatisk te. Let krydrede overtoner og næsten uendelig te-eftersmag. En sublim te for connaisseurs! Oolong Formosa Choicest Denne Oolong Te har en fin ravgylden te farve. Smagen af te er behagelig blød og rund og med en snert af honning. HUSETS BLANDINGER Mange af vore te'er er nogle, vi blander selv. Admiralitets te'en som er hele fundamentet hos Østerlandsk er den te som startede det hele. Den kan du læse om nedenfor, og ligeledes kan du læse om vores Lady Grey. I årenes løb er flere te'er kommet til, og særligt de seneste år har urtete'er med lakrids og te blandinger med frugt vundet indpas. Admiralitetsthe I 1889 blev Østerlandsk Thehus grundlagt af en marinesoldat, der 2 år tidligere i året 1887 havde deltaget i den engelske dronning Victorias 50 års jubilæum. Det engelske admiralitet havde budt på en te, der gjorde så stort et indtryk på menig Søren Wilhelm Jacobsen, at han tog Te-opskriften på blandingen med hjem til København. Her grundlagde han Østerlandsk Thehus, hvor den specielle "Admiralitetste" stadig er en af husets populære blandinger. Denne te har gennem årene været skattet ikke blot af te-elskende borgerne i København, men af kunder fra det ganske land. Lady Grey I 1904 fik Østerlandsk Thehus, ved brev af 11. November, fra sekretariatet hos H.K.H. Prins Valdemar, Kjøbenhavn, tilladelse til at anvende Prinsesse Maries silhouet som logo, samt at kalde den nuværende Lady Grey for “Damernes The”. Dette brev er i dag udstillet i Østerlandsk Thehus på Nørrevold. Lady Grey er baseret på samme grund te som Admiralitetsthe, men tilsat en anelse bergamotte-olie. Hvor te-smagen i denne blanding er utrolig fyldig, er smagen af bergamotte betydelig lettere end ved en klassisk Earl Grey.