0
Te  

Sort te

Sort te

Østerlandsk Thehus har et stort udvalg af sort te fra hele verden. Vort te sortiment med sort te spænder over de fineste kvaliteter af rene sorte te'er til de mere traditionelle rene sorte te kvaliteter. Nedenfor kan læses lidt mere om sort te. Te distrikterne, de forskellige sorte te plantager og te kvaliteter SRILANKA & CEYLON Te fra Ceylon, eller Sri Lanka, som det hedder på singalesisk, er kraftige og mørkerøde sorter med et større tannin indhold end andre te'er. Man skal derfor være påpasselig med at overholde trækketiden på 3 min. for således at undgå at trække unødige bitterstoffer ud. De mest traditionelle områder for te produktion er Dimbula, Uva og Nuwara Eliya. UVA Det mest berømte distrikt i Ceylon er Uva. Monsun og passatvindene i dette område har indlydelse på te produktionen og høsttiderner ligger i august og februar - de såkaldte "Peak Seasons". I disse perioder høstes vel nok den te i verden, der har den mest intensive aroma. Uva High Grown Broken Ceylon BOP Uva distriktet ligger i højlandet og te'en herfra er stærk og fyldig i smagen. De bedste te kvaliteter plukkes mellem juli og september. Nuwara Eliya Dette distrikt har de højest placerede te plantager og te'erne herfra kaldes Ceylon te'ernes Champagne, bl.a. på grund af de ekstreme højder som te buskene vokser i og dermed den langsommere vækst, som giver te'erne herfra en delikat smag. Distriktet betragtes således som åstedet for de bedste og fineste te kvaliteter. Premium te'er plukkes hele året. Ceylon Shawlands OP Denne Ceylon te er en meget flot te kvalitet med sine lange, smalle, mørke blade, hvilket gør den lettere og mere rund end andre Ceylon te kvaliteter. En særdeles aromatisk storbladet Ceylon te med en flot ravgylden farve og fyldig, nuanceret te smag. INDIEN ASSAM Assam er en tropisk te provins i det nordøstlige indien. Geografisk omgivet af Bangladesh Myanmar, Buhtan, Tibet og Kina. Assam er verdens største samlede te distrikt beliggende på begge sider af Brahmaputta floden. Omtrent 2000 te plantager fremstiller Assam te'erne, som er kraftige, aromatiske med sin karakteristiske maltede te-smag. Te'erne fra Assam er endvidere særdeles velegnede som mælke te. Udover de velkendte Second Flush te'er, producerer plantagerne også First Flush te'er og grønne Assam te'er. DARJEELING For te elskere er dette område et af de smukkeske te steder på jorden. Te'en fra denne region er af højeste te kvalitet. I First Flush perioden har te'en en let, frisk og blomsteragtig te smag og i Second Flush perioden en stærk, fyldig og utrolig aromatisk te smag. Darjeeling er den fineste, mest aromatiske og blomsteragtige te, der findes og regnes med rette blandt verdens fornemmeste te sorter. Darjeeling te'erne benævnes således også 'Te'ernes champagne'! Darjeeling te'en vokser på Himalayas sydskråninger i højder fra 900 meter op til 2400 meters højder over havet. Te-bønder har i generationer higet om deres buske, omkring tørring og fermentering og skabt en fremragende te, der er uforlignelig i sin te-smag. Darjeeling te har 4 store høstperioder. Den første høst - First Flush te - ligger i foråret fra primo marts til medio april. Den anden te høst - Second Flush - ligger i sommerperioden i månederne maj og juni. Den tredje te høst - Monsoon Flush/Rain Flush - ligger i perioden juli til september. Den fjerde te høst - Autumn Flush- ligger i oktober til november. Høstperioderne har stor betydning for te'ernes kvalitet og smag. Forskellen på høsttiderne kan sammenlignes med vine og disses årgangsvine. Klimaforholdene for te dyrkning har ligeledes signifikant indflydelse på te'ernes kvalitet. Da te'erne plukkes i såkaldte blokke, kan den samme te-busk producere meget forskellige te'er. De fineste te kvaliteter plukkes i marts og april månederne og er de såkaldte First Flush te kvaliteter - årets første høst. Hvis te'erne plukkes i eller under en periode med regn, vil regnen have skyllet de fineste te safter af tebuskens blade og te'en vil følgeligt miste noget af sin te-smag. Det fineste te-resultat får man således i de høstperioder, der ligger i de tørre måneder. Østerlandsk Thehus udvælger hvert år, hvilke Darjeeling te kvaliteter vort thehus skal tilbyde vore kunder. Te Plantagerne, hvorfra vi vælger vore Darjeeling te-kvaliteter, varierer derfor alt efter, hvilken plantage vi mener, kan tilbyde de bedste te'er af de forskellige Darjeeling te-kvaliteter det pågældende år. Østerlandsk Thehus kan for tiden tilbyde 8 forskellige forskellige kvaliteter af rene, ublandede og fine Darjeeling te'er. KINA Dyrkning af te i Kina strækker sig over kolossale områder og te-plantagerne ligger spredt med stor afstand. Dette betyder, at den sorte te kan variere meget i smag og farve. Fra middel og let, over sødlig og aromatisk, til stærk og jordagtig. Fælles for alle de sorte te'er har de et meget lavt garvesyreindhold og har ofte en let røget te-smag. KEEMUN Keemun te er kendt for sin mildhed og er næsten uden tanniner. Ønsker man derfor en te med så lavt tanninindhold som muligt, er Keemun te det rette valg. YUNNAN I provinsen Yunnan, i det sydvestlige Kina, har man dyrket grøn te i ca. 1700 år. Kun siden 1939 har man produceret sort the. På grund af de geografiske forhold og klimatiske omstændigheder kan Yunnan sammenlignes med Assam hvad te produktion angår. Medium fylde, med krydret krop. Den lette frugtsødlige og jordagtige te smag giver te'en dens unikke karakteristika. China Lapsang Souchong Speciel te, som ikke består af de typiske to blade og et skud, men i stedet består af teplantens større og kraftigere blade. Te-Bladene ristes over eksotisk træ og giver en typisk røget te-smag. OOLONG Det kinesiske ord Oolong betyder “rød drage”. Disse te'er kommer hovedsageligt fra det sydøstlige Kina og Taiwan og er halvfermenterede te-typer, hvilket betyder, at te'ernes iltningsproces stoppes, førend de ellers ville været blevet til sort te. Oolong te'erne er meget storbladede, og de har en let sødlig te-smag med en fin ravgylden farve, samt en elegant, blomstret og ferskenagtig te karakter. Oolong Fancy Superior Den fineste Oolong te kvalitet der kan opdrives. Intens blomsteragtig te bouquet og utrolig aromatisk te. Let krydrede overtoner og næsten uendelig te-eftersmag. En sublim te for connaisseurs! Oolong Formosa Choicest Denne Oolong Te har en fin ravgylden te farve. Smagen af te er behagelig blød og rund og med en snert af honning. HUSETS BLANDINGER Mange af vore te'er er nogle, vi blander selv. Admiralitets te'en som er hele fundamentet hos Østerlandsk er den te som startede det hele. Den kan du læse om nedenfor, og ligeledes kan du læse om vores Lady Grey. I årenes løb er flere te'er kommet til, og særligt de seneste år har urtete'er med lakrids og te blandinger med frugt vundet indpas. Admiralitetsthe I 1889 blev Østerlandsk Thehus grundlagt af en marinesoldat, der 2 år tidligere i året 1887 havde deltaget i den engelske dronning Victorias 50 års jubilæum. Det engelske admiralitet havde budt på en te, der gjorde så stort et indtryk på menig Søren Wilhelm Jacobsen, at han tog Te-opskriften på blandingen med hjem til København. Her grundlagde han Østerlandsk Thehus, hvor den specielle "Admiralitetste" stadig er en af husets populære blandinger. Denne te har gennem årene været skattet ikke blot af te-elskende borgerne i København, men af kunder fra det ganske land. Lady Grey I 1904 fik Østerlandsk Thehus, ved brev af 11. November, fra sekretariatet hos H.K.H. Prins Valdemar, Kjøbenhavn, tilladelse til at anvende Prinsesse Maries silhouet som logo, samt at kalde den nuværende Lady Grey for “Damernes The”. Dette brev er i dag udstillet i Østerlandsk Thehus på Nørrevold. Lady Grey er baseret på samme grund te som Admiralitetsthe, men tilsat en anelse bergamotte-olie. Hvor te-smagen i denne blanding er utrolig fyldig, er smagen af bergamotte betydelig lettere end ved en klassisk Earl Grey.