Vi oplever en del travlhed i webshoppen, hvorfor der kan forkomme forsinkelser på levering af ordrer. Vi beklager ulejligheden.

Sort te

Hong Chá er det mandarin-kinesiske ord for, hvad vi i vesten kalder for sort te. Sort te er kendetegnet ved at være oxideret helt, nærmere bestemt mellem 90 og 99,99 %. Grundet et ofte relativt lavt indhold af antioxidanter i sort te sammenlignet med grøn eller hvid te, har den sorte te ofte en lidt sødere og ikke så bitter smag. Hvis du er ude efter en naturligt krydret smag, vil vi anbefale dig vores sorte teer. Nedenfor finder du vores udvalg af sorte theer.

Mere om:

Sort te (the)

Hvad er sort the?

Forskellen mellem grøn, hvid, gul, oolong og sort the, findes i behandlingen af thebladene efter plukning. Al reel the kommer nemlig fra theplanten, Camellia Sinensis.

Typisk er det mængden af oxidering, en proces hvor thebladene reagerer med ilt, der er et vigtigt element i at bestemme typen af the.

Sort the er kendetegnet ved at være oxideret helt, nærmere bestemt mellem 90 og 99,99 %. Denne oxidation er med til at udvikle smagen i sort the.

Thebladene i sort the får en mørkebrun farve, når de er færdigoxiderede. Dette har givet theen navnet ”sort the” i vesten.

I Kina kaldes theen kaldt for 'rød the', efter den rødlige og kobberagtige farve, som den bryggede the antager. 

Modsat manges overbevisning, er sort the ikke fermenteret.

Hong Chá er det mandarin-kinesiske ord for, hvad vi i vesten kalder for sort the. Direkte oversat betyder ordet 'rød the', og kan udover sort the, også referere til Rooibos og Honeybush.

Den skønne smag

Grundet et ofte relativt lavt indhold af antioxidanter i sort the, sammenlignet med grøn eller hvid the, har den sorte the ofte en lidt sødere og ikke så bitter smag. Mange oplever smagen af sort the som frugtig eller nøddeagtig.

Hvis du er ude efter en naturligt krydret smag, vil det typisk være den sorte the, du skal gå efter.

Sort the har tendens til at indeholde en større mængde af tanniner. Det er derfor ofte blandt sorte theer, at man finder de mere ”tørre” teer, som egner sig særlig godt til at blive kombineret med mælk eller fløde.

Keemun the er kendt for sin mildhed og har et lavere indhold af tanniner. Ønsker man en sort the med så lavt tanninindhold som muligt, er Keemun theen en oplagt mulighed.

Klassikerne indenfor sort the

Én af de mest velkendte sorte theer er English Breakfast, som er en såkaldt blend af to kraftige og rene sorte theer. Det er en the, der, på grund af indholdet af tannin, godt kan give en fornemmelse af tørhed i munden, når den drikkes. Derfor egner den sig godt til at blive kombineret med mælk, fløde eller lignende.

Udover English Breakfast, er Earl Grey også vældig populær. Det er en aromatiseret sort the, da den er tilsat olie og/eller tørrede skaller fra bergamottefrugten.

Sort the og koffein

Ligesom alle andre typer the, der stammer fra theplanten, indeholder sort the koffein. Theplanten producerer nemlig koffein som en naturlig pesticide, for at beskytte sine blade imod angreb fra insekter.

Det er ikke nødvendigvis korrekt, at sort the indeholder mere koffein end f.eks. grøn eller hvid the. Koffeinindholdet afhængiger af den specifikke the, og ikke hvilken type the, vi har med at gøre.

At sort the kan indeholde mere koffein, skyldes eksempelvis brygge- eller produktionsmetoden:

Vi brygger typerne af the forskelligt. Sort the brygger vi per tradition med varmere vand og længere trækketid end ved grønne og hvide theer. Koffein bliver udtrukket hurtigere fra thebladene, des varmere vandet er. Den længere trækketid giver også koffeinen mere tid til at blive trukket ud af thebladene.

Endnu en grund til et højere koffeinindhold i sort the kan være, at mange populære sorte theer i vesten er produceret på en måde, hvor thebladene bliver enten knust, knækket eller skåret i mindre stykker.

Den ekstra overflade dette skaber, tillader også stoffer såsom koffein at blive udtrukket hurtigere.

Hvis du ønsker mindre koffein i din the, så er her et par gode råd

1. Vælg en the hvor bladene ikke er blevet skåret i mindre stykker.

2. Bryg theen ved en lavere temperatur end de normale 90 - 100° - eksempelvis ved 70 - 80°.

3. Lad theen trække i kortere tid.

Alternativt findes der også koffeinfri the på markedet. Det er theer, hvor størstedelen af thebladenes originale koffeinindhold er blevet fjernet.

For at en the må kaldes for koffeinfri, må der maksimalt være 2.5% af det originale koffeinindhold tilbage.

Hos Østerlandsk Thehus tilbyder vi blandt andet den klassiske Earl Grey i koffeinfri udgave.

SÅDAN BRYGGER DU DEN PERFEKTE sorte the

Vi anbefaler, at du brygger din the ud fra instrukserne på din thes emballage.

Typisk gælder følgende bryggeforhold ved brygning af sorte theer:

Mængde: 1 g. the per 100 ml. vand

Temperatur: 95° - 100°

Trækketid: 2 - 4 min.

Ved et højt indhold af tannin, kan en forlænget trækketid hive unødige bitterstoffer ud af theen. Vi skal dog gøre opmærksom på, at trækketiden bør bestemmes udfra den enkelte the. 

Det er derfor vigtigt at understrege, at ovenstående retningslinjer kun er tommelfingerregler.