Grøn te

Mere om:

Grøn te (the)

Hvad er grøn te?

Grøn te laves ved hjælp af teplanten, Camellia Sinensis, ligesom hvid, gul, oolong og sort te. Men selvom de forskellige typer af te kommer fra fra samme plante, er der stor forskel på smag og egenskaber. Denne forskel opstår ved forskellig behandling af de grønne teblade efter plukning, blandt andet ud fra mængden af oxidering (tebladendes reaktion med ilt). Grøn te er kendetegnet ved, at oxideringen er stoppet og/eller forhindret.

Det siges ofte, at grøn te er mildere i smagen end sort, men dette er ikke nødvendigvis altid korrekt. Grøn te kan være mild og let i smagen, men den kan også være kraftig og fyldig - alt efter hvordan den behandles.

En ting, de grønne teer har tilfælles, er det høje indhold af antioxidanter og det lave indhold af tanniner. Fordi grøn te indeholder relativt lidt tannin, vil man ofte slippe for den følelse af tørhed i munden, som eksempelvis sort te kan give.

Grøn te bliver hovedsaligt drukket i Asien, men er over de senere år blevet mere populær i den vestlige verden, blandt andet pga. helsetrends og påståede sundhedsfremmende egenskaber. Specielt det høje indhold af antioxidanter og vitaminer er med til at øge efterspørgslen i vesten. 

Mange lande producerer grøn te, men Kina og Japan er de traditionelle og mest eftertragtede  producenter. 

Vidste du at... De kinesiske grønne teer er typisk mere lysegule og gyldne i farven, og bladene ser lidt mere visne og tørre ud - i forhold til de japanske grønne teer, der har en mere grøn eller mørkegrøn farve, samtidig med, at tebladene virker mere friske og bløde. Denne forskel skyldes bl.a. de forskellige fixing-traditioner under produktionen, hvor oxidationen stoppes.

 

Populær igennem årtusinder

Grøn te stammer fra Kina, hvor den har været anvendt i traditionel kinesisk kultur i årtusinder. Senere hen bredte anvendelsen af grøn te sig til andre dele af Asien og siden også til Vesten, hvor grøn te stadig er et vigtigt komponent på bordet ved teselskaber.

Siden oldtiden, har grøn te været kendt for at have særlige egenskaber. Mange beretter om positive virkninger ved grøn te, men der er også berettet om bivirkninger opstået ved eksempelvis allergi eller indtag i store mængder.

Det er meget almindelig at drikke grøn te - men vidste du, at grøn te både bruges til forskellige formål og i forskellige udgaver? - Udover som fast inventar på bordet ved mange teselskaber, bruges grøn te også som medicinsk drik, som kosttilskud - og så er den også populær i kosmetik. Teens anvendelser må siges at være mange.

 

Produktion af grøn te

Produktionen af den grønne te starter som sagt med te-planten, Camellia Sinensis. Som nævnt, kendetegnes grøn te ved, at oxideringen af de friske blade er forhindret/stoppet - modsat sort te, hvor en særlig høj oxidationen udgør et vigtigt komponent.

For at stoppe oxidationen af tebladene der skal bruges i grøn te, gennemgår de en proces kaldet 'fixing'.

Fixing er en varmebehandlings-proces, hvor de friske blade enten bliver ristet eller dampet. For at deaktivere enzymerne, som reagerer med luften, skal tebladene varmes op til en minimumtemperatur på ca. 65 °C.  

Denne varmebehandling er med til at adskille grøn te fra hvid te; hvid te lægges nemlig til tørring efter plukning.

Fixing-metoden ved produktion af grøn te kan variere; I Kina foregår fixing traditionelt ved at riste teen. I gamle dage foregik det i hånden med en wok - en teknik, som stadig bliver brugt af dygtige håndværkere i dag, som producere te af høje kvaliteter. I dag er ristningen mange steder blevet mekaniseret, men selve kerneprocessen er den samme. 

I Japan foregår fixing som regel ved at dampe teen. Ligesom i Kina foregik dette manuelt i gamle dage, og i dag, er det kun meget få, og eksklusive, teproducenter, som damper og  producerer teen i hånden. I stil med Kina, og måske endda i højere grad, har automatiserede  maskiner overtaget dampningen af teen i Japan. 

 

Korrekt brygning af grøn te

Omhyggelighed og præcision er nøglen til den bedste smag, når du skal brygge en kop grøn te. Følgende er tommelfingerreglerne, når det kommer til brygning af grøn te - men der bør altid tages hensyn til anbefalingen for den enkelte te.

Mængde: 1 g te til 100 mL varmt vand

Temperatur: 75-80 ℃

Bryggetid: 2-3 minutter

Grøn te kan normalt brygges to til tre gange; der er altså til flere kopper i en enkelt portion te.

Tip: lad din yndlingste koldbrygge ved at lade den trække 6-8 timer i koldt vand i køleskabet. Bland den herefter med lidt sukker, frisk citron og/eller mynteblade og nyd den kolde, lækre is-te.

 

Aromatiseret vs. ikke-aromatiseret grøn te

Grøn te findes både som ikke-aromatiseret og aromatiseret. At en te er aromatiseret betyder, at ekstra smag er tilføjet. - Som regel i form af naturlige olier, kunstige olier, tørrede urter, frugter eller andet, plantebaseret materiale.

Den moderne måde at tilføje aroma til en te, er ved at blande den færdigproducerede te, med   naturlige og/eller kunstige olier samt nogle tørrede frugter, urter eller blomster. Te er  fantastisk til at suge aroma til sig, og en tilføjet smag vil, i de fleste tilfælde, overdøve den  naturlige smag af te.

Der kan tilføjes aroma til alle typer te. 

 

Matcha: Pulveriseret, grøn te

Måske du har hørt ordet 'Matcha' mange gange igennem den seneste tid, og undret dig over, hvad det egentlig er? Her får du svaret.

Matcha-te er en pulveriseret, grøn te fra Japan.

Produktionen starter faktisk allerede før bladene bliver høstet. Der lægges nemlig skygge henover planterne, i form af siv eller kunststofmåtter, allerede tre til fire uger inden høsten. Efter plukningen af teen bliver stilke og venerne i bladene fjernet, hvorefter bladene bliver knust til et fint pulver.

Drikken af samme navn, drikkes ved at opløse pulveret i vand og piske det sammen. I modsætning til alt andet te, hvor vand og teblade bliver separeret efter bryg, så indtager man også noget af selve tebladene, når man drikker matcha. Det betyder at indtaget af indholds-stoffer som f. eks. koffein og antioxidanter, er betydeligt højere ved indtagelse af matcha-te, sammenlignet med indtagelse af andet te.

Matcha bliver inddelt i tre forskellige 'grader', alt efter den tiltænkte anvendelse.

Ceremoni grade: Den højeste kvalitet, der er tiltænkt brug under den japanske te-ceremoni, hvor teen bliver drukket.  

Premium grade: Den mellemste kvalitet, som er tiltænkt dagligdags brug og sammenblanding i andre drikke. 

Cooking grade: Matcha produceret med det formål at bruge det i madlavning. Dette betyder ikke at teen er af lav kvalitet, kun at det tiltænkte formål er anderledes.

 

Hvilken grøn te er din favorit?

Mange er glade for at drikke en kop grøn te og i en lang række år har den skønne drik været at finde på bordet ved teselskaber. Grøn te kan i dag fås i et hav af forskellige smagsvarianter og Østerlandsk Thehus tilbyder et bredt udvalg af grøn te fra hele verden. Vores sortiment spænder over de ypperste kvaliteter af grøn te til de mere traditionelle, rene kvaliteter, aromatiseret grøn te samt husets egne grøn te-blandinger.

Vi har derudover både økologiske og ikke-økologiske udgaver og tilbyder et bredt udvalg indenfor både aromatiseret og ikke-aromatiseret grønt te.

Psst... Grøn te har et lavt indhold af tannin, modsat sort te. Et højt indhold af tanniner kan give en følelse af tørhed i munden når man drikker den sorte te, hvilket gør mange af de sorte teer ekstra velegnede til at kombinere med mælk. Er du ikke til denne fornemmelse, så kan grøn te være et oplagt valg.

Sunde egenskaber ved grøn te

Grøn te er et godt supplement til hverdagens måltider for mange mennesker. 

Hvad gør grøn te speciel?

De positive egenskaber ved grøn te er kendt siden oldtiden og har været anvendt I traditionel kinesisk kultur i årtusinder. Ikke underligt, at med den voksende bevidsthed om rationel ernæring, bliver grøn te stadig mere populær.

De unikke egenskaber ved grøn te er hovedsageligt relateret til dens produktionsteknologi. Grøn te gæres ikke. For at få det udsættes friskrivede blade for varm damp i ca. 35-40 sekunder. Denne proces stopper oxidationen af visse stoffer og bevarer således rigdommen af aktive ingredienser. Takket være dette kendetegnes grøn te blandt det høje indhold af polyfenoler og vitaminer. De vigtigste komponenter i grønne teer forbindes med antioxidantegenskaber - catechin og flavonoider.

Det er også en fremragende kilde til mineraler og vitaminer. Bladenes sammensætning kan dog variere lidt afhængigt af oprindelsesstedet, høsttidspunkt, dyrkningsbetingelser og plantens alder. Grøn te dyrkes hovedsageligt i Japan, Kina og Taiwan. De mest populære arter inkludererblandt andet: Sencha, Bancha, Kukicha, Matcha, Gunpowder, Hojicha. Individuelle te har forskellig smag og lugt - nogle er sarte, andre mere tydelige.

Så det er værd at vælge dem i henhold til dine egnepræferencer.

Hvordan påvirker grøn te kroppen?

Polyfenoler i grøn te har en positiv virkning på kroppen.

Indtagelse af f.eks. Grøn te kan medvirke til at reducere appetitten og dermed være medvirkende til at indtage knap så meget energi og dermed i nogen grad dulme sult-fornemmelsen. 

Den usædvanlige infusion er også værd at bruge til at forberede en hjemmegenetoksificeringsbehandling. Grøn te regulerer lever- og nyrefunktionen og letter udskillelse af toksiner. Det kan derfor medvirke til at rense kroppen for skadelige stoffer.

Grøn te er også meget brugt i kosmetik. Ekstrakter deraf opnås reducerer cellulite, hæmmer aldring af huden og lindrer problemer med fedtet og acne udsat hud.

Hvordan tilberedes grøn te?

For at få alle de dyrebare egenskaber ud af grøn te og på samme tid ikke at miste smagen, er det værd at passe på at forberede brygget korrekt. Grøn te brygges bedst i ca. 1,5-3 minutter. Hvis vi ønsker at brugedet i afslapningstidspunktet, bør vi forlænge brygningstiden lidt. Grøn te kan normalt brygges to eller tre gange. Brug vand ved 60-80 ℃ til at forberede det. Brug blødt, let surt vand med lavt klor-, jern- ogmagnesiumindhold for at nyde den store smag af drikken.

Østerlandsk Thehus har et stort udvalg af grønne te'er fra hele verden. Vort grønne te sortiment spænder over de fineste grønne te kvaliteter til de mere traditionelle rene kvaliteter, aromatiseret grøn te, husets egne grønne te blandinger, rød 'the', spændende urte- og frugttheer, Chai mm. Nedenfor kan du læses lidt mere om grøn te. Kvaliteter, oprindelse mm. Bladene til den grønne te kommer fra den samme te-plante eller te-busk som den sorte te kommer fra. Det er fremstillingsmetoden efter selve plukningen, som er forskellig fra den sorte te til den grønne te.

Grøn te er til forskel fra sort te ufermenteret, hvilket betyder, at te'en ikke er iltet. Efter visning og tørring, varmebehandles te-bladene, således at der ikke sker en ilting af te-bladene. Dette har bl.a. indvirkning på te'ens farve og smag. De fleste grønne te'er har et begrænset indhold af koffein. Varmebehandlingen kan bestå i, at te-bladene dampes.

Grøn te har sædvanligvis et højt indhold af forskellige vitaminer, hvilket i nogen grad kan være medvirkende til en udrensende og opbyggende virkning. Grøn te har normalt et højt indhold af antioxidanter, hvilket kan være medvirkende til at beskytte kroppens celler mod dårlig iltning. Grøn te adskiller sig fra sort te, da den er helt ubehandlet og derfor besidder de vitaminer, som den sorte te mister ved fermenteringsprocessen.

Dette har betydning i forbindelse med te'ens brygning, hvor det er vigtig at bruge mellem 60-80 grader varmt vand, for netop at bevare mineraler og vitaminer intakte ved te brygningen.