Kaffe

Historien om kaffe

Det er ikke så mærkeligt, at kaffe kaldes ”det sorte guld”: Få varer i verden, måske lige med undtagelse af guld, olie og ædelstene, har været årsag til så stor konkurrence, så mange intriger og spændende historier som kaffe.

Men hvordan fik vi smag for kaffe? Det får du historien om her.

Kaldi og de hyperaktive geder

I følge legenden blev kaffens kvaliteter første gang opdaget af en ethiopisk gedehyrde ved navn Kaldi, for mere end 1200 år siden.

Som bekendt er geder altædende - og dette var sandsynligvis årsagen til, at de fik smagt på nogle bær fra kaffebusken. Efter at have spist dem, opførte de sig noget mere energisk end de plejede, og dette lagde Kaldi mærke til.

Han prøvede selv at spise et par af bærrene og var overbevist på stedet: bærene på kaffebusken havde nogle helt og aldeles særlige egenskaber.

Kaffen blev eftertragtet

Et par hundrede år efter at Kaldis geder havde demonstreret effekten af kaffe, krydsede kaffen det Røde Hav til de arabiske lande. Her blev kaffen blev ristet og brygget til den mørke, let bitre drik, som vi kender den i dag.

Kort efter, fik kaffe en tilslutning af religiøse dimensioner. Hvor end araberne kom, tog de kaffen med: Nordafrika, landene i det østlige Middelhav og Indien.

Araberne var gode købmænd: De gjorde alle eksporterede bønner sterile, så modtagerne ikke skulle få den gode idé, selv at begynde at dyrke kaffen.

En smugler…

Det lykkedes dem også at bevare eneret på kaffen lige indtil 1600-tallet, hvor den indiske smugler, Baba Budan, forlod Mekka med en pose friske bønner gemt under tøjet. Babas bønner bar frugt og medførte en hurtigt opblomstrende kaffeproduktion udenfor de arabiske lande.

Snart herefter nåede kaffe til Europa. Man mener, det var en købmand fra Venedig, der introducerede kaffen til italien omkring år 1615.

Hollænderne, der også var vidt omkring i verden i den tid, var hurtige til at tage konkurrencen om kaffe op. De grundlagde den første egentlige kaffeplantage på deres daværende koloni, Java og snart bredte plantagerne sig ud over de nærliggende øer i Indonesien.

Hollænderne delte generøst ud af kaffeplanterne og de fleste højtstående adelsfolk og konger i Europa fik kaffeplanter foræret.

...og endnu én...

Den franske konge Louis XIV modtog sin første kaffeplante omkring år 1714, hvor den fik en æresplads i Jardin des Plantes – den kongelige, botaniske have i Paris.

Adskillige år senere var en ung flådeofficer, Gabriel Mathieu de Clieu, i Paris på orlov fra sin post på øen Martinique, en fransk koloni i Caribien. Han så mulighederne i at dyrke kaffe på Martinique, men da han bad om et par stiklinger fra kongens kaffetræ, fik han et hårdt og kontant ”Non!!!” fra kongen.

-Men der skulle mere end et kongeligt afslag til at stoppe den resolutte de Clieu. En mørk nat sneg han sig ind i drivhuset i Jardin des Plantes og slap helskindet ud med en enkelt stikling. Undervejs tilbage mod Martinique blev hans skib først overmandet af pirater og undgik derefter kun med nød og næppe et forlis i en voldsom storm. Under resten af rejsen lagde vinden sig og skibet kom kun meget langsomt af sted, hvorfor mad og drikkevand blev rationeret. De Clieu måtte dele sin beskedne vandration med sin kaffeplante indtil de endelig nåede Martinique.

Den lille plante voksede op under bevæbnet vagt, og blev forfader til ikke mindre end 18 millioner kaffebuske i løbet af de næste 50 år.

…og endnu en smugler!

I 1727 ville Brasiliens hersker have del i kaffemarkedet, men først måtte han finde en mand, der var villig til at indsmugle stiklinger fra et kaffeproducerende land. Denne mand var Oberst løjtnant Francisco de Melo Palheta – kaffebranchens svar på James Bond.

Palheta blev sendt til Fransk Guiana under påskud af at skulle løse en mindre grænsekonflikt. Efter at have set den grundige bevogtning af kaffeplanterne, besluttede Palheta sig for Plan B. Plan B var en hemmelig romance med guvernørens kone. – det virkede!

Ved Palhetas afskedsmiddag i guvernørboligen fik han en smuk buket blomster – ind imellem blomsterne var stukket stiklinger fra koloniens bedste kaffebuske…

Fra denne buket udsprang verdens største kaffeemperium.

Kaffe til folket

I 1800 oversvømmede Brasiliens enorme høst kaffemarkedet, og priserne faldt. Kaffe blev nu en drik for folket frem for kun eliten.

-Og sådan har det været lige siden.

 

Hvilken kaffe er din favorit?

I dag er kopper med kaffe fast inventar på bordet i mange hjem - og ofte flere gange dagligt. Det er her i Danmark og i mange andre lande mere reglen end undtagelsen, at byde sine gæster på en kop kaffe, hvis de kommer på besøg i dagtimerne - og endda drikker mange også aftenkaffe.

Kaffeuniverset er enormt - kaffe er ikke bare 'kaffe'. Der eksisterer et kæmpe udvalg af forskellige kvaliteter, smagsvarianter og måder at drikke kaffe på; lige fra filterkaffen som vi kender den, til at blande den med alkohol i festligt lag eller nyde en is-kaffe på en varm sommerdag.

Måden, hvorpå kaffebønner ristes, er med til at bestemme smagen - og ristning af bønnerne er en videnskab for sig.

Hvad er en god kaffe for dig? Er du til en fyldig smag og går du op i den højeste kvalitet? Tag på opdagelse i vores sortiment og prøv vores forskellige varianter: vi har både kaffe til dig, der ønsker de mere traditionelle smagsvarianter, og dig, som ønsker det mere eventyrlige og utraditionelle. Prøv eksempelvis vores aromatiserede kaffe med smag af vanilje eller karamel - et oplagt valg som dessertkaffe.