Te

Mere om:

Te (The)

Te: historie

Det menes, at te oprindeligt kommer fra Yunnan provinsen, som ligger i den sydlige del af Kina.

Det er uklart, hvornår det præcis blev til, men der er bred enighed om at det blev til, først som en medicinsk urt, dernæst som en medicinsk bryg, og til sidst som en drik der blev drukket for fornøjelse.

Den ældste te der indtil dato er blevet fundet, blev opdaget af arkæologer i 2016, i kejser Jing Di’s mausoleum, hvor de fandt en te der kunne dateres tilbage til ca. 141 f.Kr., samme år som kejseren døde.

Ifølge Shen Nung myten blev te til i årene ca. 2737 – 2687 f.Kr. Ifølge en gammel kinesisk tekst, i Shang dynastiet, 1500 – 1046 f.Kr., som en medicinsk drik.

Myten om Shen Nung

Myten om Shen Nung er en af de bedst kendte historier, omhandlende thes oprindelse. Historien lyder, at den mytologiske kejser, Shen Nung, var meget helseorienteret, og derfor altid kogte sit vand, inden han drak det. En dag da kejseren havde slået lejr under et træ, faldt der et blad the ned i hans vand mens det kogte. Vandet antog en ny farve, og smagen ændrede sig, og da Shen Nung smagte på vandet, nød han drikken.

Teens vej til Europa

I 1516 stiftede portugiserne officielt den første europæiske kontakt med Kina og derigennem også landets the. På trods af den tidlige kontakt, via portugiserne, var det Nederlandene som virkelig bragte te'en til Europa. Det er fra det nederlandske ord, Thee, som er lånt fra bogen 'Min kinesiske udtale' af det kinesiske ord for the, at resten af det vestlige Europa har fået deres ord for te. I starten af 1600-tallet bragte det nederlandske øst-indiske kompagni de første grønne teblade til Amsterdam.

Englands te-eventyr

I starten af det 18. århundrede forsøgte England at bryde Kinas monopol på te, ved at smugle frø fra te-planten ud af Kina, for derefter at forsøge at starte deres egne te plantager, primært i Indien. I starten havde de ikke meget held med at producere deres egen te, men efter en vild te-plante blev opdaget i Assam, Camellia Sinensis v. Assamica, fik englænderne for alvor sat en industri i gang. I 1839 blev den første Indiske te solgt i London, og siden da har den indiske te industri, vokset støt og udviklet sig massivt.

Hvor kommer te fra?

Al reel te kommer fra teplanten, hvis videnskabelige navn er Camellia Sinensis. Camellia Sinensis v. Sinensis og Camellia Sinensis v. Assamica er to hovedvariationer af teplanten, som størstedelen af the idag bliver produceret fra. Teplanten vokser i subtropiske samt tropiske klimaer, og kan gro i højder fra havets overflade, og op til ca. 2600 - 3000 meter. Nogle af de største og mest kendte teproducerende lande i verdenen, inkluderer:

  • Kina,
  • Indien,
  • Kenya,
  • Sri Lanka (Ceylon),
  • Japan og Taiwan (Formosa).

Brygning af the

Der er mange forskellige måder, at brygge sin te på, men i vesten er det generelt den vestlige stil vi bruger. Teen brygges med en større mængde vand, til en mindre mængde te med en længere trækketid.

F.eks. hvis vi tager en sort te fra Ceylon, så ville en anbefaling se nogenlunde således ud:

  • Mængde: 1 g. per 100 m,
  • Temperatur: 90° - 100,
  • Trækketid: 2 - 3 min. (Op til 4 - 8 min. hvis der anbefales i stil med ”den gamle skole”).

Når der anbefales en trækketid, er det med det formål at forsøge at ramme et gyldent punkt, inden teen bliver alt for tør og/eller bitter. Des længere en te trækker, des flere stoffer bliver også trukket ud af bladene. Disse forskellige stoffer er det der giver teen aroma, smag, tørhed, fylde og bitterhed. Tørhed er som regel et resultat af et stof der kaldes tanniner. Det er det samme stof der er med til at gøre f.eks. rødvin tør.

Den bitre smag kommer som regel fra en gruppe af molekyler, kaldet methylxanider, som bl.a. inkluderer stoffer som koffein og theobrimin og ofte i sort te.

Bryggeguide

Forskellige teer skal som man måske ved, have vand ved forskellige temperatur og trække i forskellig tid afhængig af beskaffenhed. Alt efter hvilken specifik te der er tale om, kan den optimale mængde, temperatur og trækketid variere, og vil fremgå af vores produkter - enten på dåser, eller i de poser vi sælger i løs vægt fra vores butikker. Vi anbefaler naturligvis at man følger vores vejledning for at få den bedste oplevelse af vores teer. En rigtig god kop er også vigtig så man sørger for at drikken er mere præsentabel når den serveres. God te skal gerne serveres ofte, og gerne i en flot og præsentabel kop.

Cold brew

Cold brew referer til enhver te, som er blevet brygget med koldt vand. Den mest almene metode til at brygge te koldt, er ved at hælde koldt vand over theen, og efterlade den til at trække i f.eks. køleskabet i 6-8 timer (eller natten over). En af fordelene ved at brygge te koldt, er at stoffer, såsom koffein og tanniner, ikke bliver trukket ud i særligt store mængder. Det resulterer i at koldt brygget te oftere er sødere, men også mindre fyldig og bitter end te brygget med varmt vand.

Kategorisering af te

Te kan kategoriseres på et utal af måder, men den mest almindelige er efter type, f.eks. grøn te, sort te og hvid te. Te findes også som økologisk te og er nogle af de mest populære af vores teer på lager. Økologisk te er vigtigt at kunne tilbyde forbrugerne

Hvid the

Hvid the bliver, som den eneste af de forskellige typer af the, ikke varmebehandlet, men bliver umiddelbart efter plukningen lagt til at tørre. Alt efter hvilken stil af hvid te producenten ønsker, plukkes forskellige blade. F.eks. består Silver Needle kun af topskud, mens Bai Mu Dan består af første, andet og nogle gange tredje blad, samt nogle topskud.

Grøn te

Når der bliver produceret grøn te, er et af målene at forhindre og stoppe oxideringen af de friske blade. Derfor gennemgår bladene ved grøn te en proces kaldet fixing. Fixing er en varmebehandlings proces, hvor de friske blade bliver enten ristet eller dampet. For at deaktivere enzymerne som reagerer med luften, skal theblade varmes op til en minimumstemperatur på ca. 65 °C.

Sort te

I modsætning til andre the typer, bliver sort te oxideret helt igennem (90 - 99,99… % oxidering). Efter bladene er plukket, bliver de tørret for at sænke væskeindholdet i bladene i den sort te. Dernæst bliver de rullet eller knust, for at skabe bedre kontakt mellem luften og enzymerne i bladet. Når bladene er blevet rullet eller knust, gennemgår de en kontrolleret oxidering, hvorunder en themester kontrollerer temperaturen, luftfugtigheden og luftgennemstrømningen. Sort te har et relativt højt indhold af koffein hvorfor det kan være en god ide ikke at drikke sort te før sengetid. Sort te er blandt de mest populære teer på vores lager.

Koffein i te

Koffein produceres naturligt i plantens blade, hvilket også betyder at alle typer indeholder koffein. Der findes mange guides der forsøger let og enkelt, at fortælle hvor meget en kop indeholder. I virkeligheden er det desværre mere kompliceret end som så. F.eks. ændrer oxidering ikke på mængden. Det er variabler som terroir, plante variant, hvilke blade den består af og tebrygning, der har en indflydelse på indholdet.

I den bryggede kop er det temperatur og trækketid, der er afgørende for mængden.

Det kan være meget svært at fortælle hvilken te, der indeholder mere eller mindre koffein. Det sikreste er derfor altid at anbefale urtete for bedst at undgå det.

Er der garvesyre i te?

Det man kalder for garvesyre, når der tales om te, er en gruppe forskellige stoffer, primært flavonoider, også kendt som tanniner. Tanniner er ansvarlige for at give te, rødvin og kaffe sin tørre følelse i munden. Bitterhed er et resultat af nogle flavonoider, kaldet antioxidanter, samt stoffer som f.eks. koffein og theobrimin.

Opbevaring og holdbarhed

Holdbarhed kan variere alt efter hvilken type the, der er tale om. Med den korrekte opbevaring, kan en thes levetid forlænges betydeligt.

Opbevar te tørt og væk fra fugt og borte fra stærke aromaer, såsom kaffe og krydderier. Da teblade er organisk materiale, kan fugt i de værste tilfælde resultere i råd og mug. Undgå sollys og forsegl teen så godt som muligt. Opbevar helst teen køligt,

Aromatiseret te

En aromatiseret te, er der typisk tilføjet ekstra smag. Det bliver som regel tilføjet i form af naturlige olier, kunstige olier, tørrede urter, frugter eller andet plantebaseret materiale. Den moderne måde at tilføje aroma er ved at tilføre naturlige og/eller kunstige olier samt nogle tørrede frugter, urter eller blomster.

Pekoe grade systemet

På mange theer fra lande såsom Indien og Sri Lanka, vil man på nogle af de sorte teer, og nogle enkelte grønne teer, se en række bogstaver, som til en start kan se tilfældige ud. Det er koder for hvilket pluk teen stammer fra, og om den er blevet knust eller ej.

Det skal dog også hurtigt gøres klart, at dette reelt ikke har meget med teens smag at gøre og endnu vigtigere, at det er plantagerne og te fabrikkerne selv, som angiver graderne.

Det er en måde at forklare hvad præcis te'en består af, hvilke blade der blevet plukket, og hvordan de er blevet behandlet. Pekoe systemet bliver hovedsageligt brugt i tidligere kolonilande, og af producenter der er ejet af vestlige firmaer. I Kina og Japan bruges pekoe systemet generelt ikke, men undtagelser eksisterer.

Det fineste og helt forstøvede te. Bliver som regel brugt i masseproducerede te-breve af lavere kvalitet.

Flush indenfor te

Den korte beskrivelse af hvad Flush betyder indenfor te, er en periode hvori planten, producerer nye blade. I te'ens verden bruges ordet til at beskrive, hvilken høst en te stammer fra. Det kunne f.eks. være om en te er høstet i foråret, eller efteråret. Oftest bliver te inddelt i tre forskellige flush: First-, Second- og Third Flush.

First Flush betyder at te'en stammer fra den første periode af året, hvor planten producerer nye blade. Dvs. at te'en er blevet høstet i foråret.

Second Flush betyder at te'en er blevet høstet i slut forår, til midt sommer. Dette er typisk også den gode høst, og er den der sælges hele året igennem.

Third Flush betyder at te'en er blevet høstet senere på året, nemlig omkring slut sommer og efterår. Den er også kendt som Autumn Flush.

Der er også et term kaldet First Pluck, hvilket betyder at te'en stammer fra den allerførste plukning af en gruppe te-planter, hvorimod First Flush dækker over flere plukninger indenfor en periode.

Økologisk the

Hos Østerlandsk sætter vi en stor ære i at levere den bedste kvalitets og smagsoplevelse til vores kunder af te fra hele verden. Forskellige kunder foretrækker forskellige populære smage og nogle foretrækker økologiske produkter.

Derfor har vi naturligvis også en lang række af økologisk te fra hele verden i vores sortiment. Vores økologi udvalg er meget stort og dækker hele spektret af the fra urtete over sort te, grøn te og hvid te til blandingsteer af mange forskellige slags.