Kaffe  

Espressokaffe

Espressokaffe

Espresso er en italiensk tradition for kaffebrygning, der kan spores tilbage til starten af 1900-tallet i Milano. Espresso er italiensk for ekspres og refererer til, at kaffen skal drikkes hurtigt. Luigi Bezzera tog i 1901 patent p? en maskine hvor damptryk pressede vand gennem kv?rnet kaffe. I 1903 blev patentet solgt til Desidero Pavoni, der som den f?rste satte id?en i produktion og startede derved en tradition, der senere skulle blive en hj?rnesten i italiensk barkultur. (La Pavoni espressomaskiner). Den kv?rnede kaffe stampes og fastholdes mellem to filtre og 90 grader varmt vand presses med 9 bars tryk gennem kaffen. Det er vigtigt at kaffen er kv?rnet tilpas fint og stampet, s? et passende modtryk opst?r, s?ledes at genneml?bstiden bliver ca. 25 sek. og kaffem?ngden i koppen bliver ca. 25 ml. Traditionel italiensk espressokaffe er typisk en blanding af op til 7 forskellige slags r?kaffer. Robusta udg?r ca. 10 % i langt de fleste blandinger, da denne er billigere og desuden giver crema. Mange tror, at italiensk kaffe er noget s?rligt raffineret, men sandheden er, at Italien, statistisk set, h?rer til blandt de lande, der importerer de billigste kvaliteter i Europa. Dette er til dels et resultat af stor konkurrence blandt italienske kafferisterier, men skal ogs? ses i lyset af den traditionelle italienske bryggemetode. Det er de mest flygtige aromastoffer, der er de bedste. Det vil sige, at det er f?rste dr?ber, der tr?kkes ud af kaffen, der er de bedste. Da en klassisk espresso er meget kort og drikkes med store m?ngder sukker, stilles der ikke liges? store krav til kvaliteten som ved dansk kaffe. De fleste har kun gode kaffeoplevelser fra Italien, og dette skyldes n?rmere betjeningen af kaffemaskinen, (reng?ring, indstilling af kv?rn, forvarmning af kopper osv.), end den reelle kvalitet.