Te  

Hvid te

Hvid te

Hvid te kommer oprindeligt fra et lille begr?nset omr?de i det syd?stlige Kina, hvor man finder de ideelle v?kstbetingelser for dyrkning af hvid te og for udviklingen af den hvide te. De hvide te'er har deres navne fra forskellige varianter af te-planter ligesom fra den s?rlige m?de disse te'er h?stes p?, der efterlader de sm? s?lvhvide dun p? te-buskens blade og knopper synligt intakte. I dag produceres ogs? fine kvaliteter af hvid te i bl.a. Indien og Sri Lanka, f.eks. fra te-distrikterne Assam, Darjeeling og Ceylon . De kinesiske hvide te'er kommer fra 3 plantevarianter: ?Big white Tea?, ?Nacissus White? og ?Vegetable White?. Afh?ngig af kvalitet og type kan farven p? thebladene s?vel som den f?rdigbryggede the, variere fra en lys gul eller gr?n farve til en m?rk brun farve. Hvid the er de f?rste sp?de skud p? thebusken og en delikatesse, idet den kun h?stes f? dage i det tidlige for?r. Thebladene plukkes ikke p? dage med regn, hvis duggen ikke er helt v?k eller hvis der er frost i jordbunden. Hvid the adskiller sig fra b?de gr?n og sort the i den proces, der f?lger efter selve plukningen af thebladene. De friske theblade gennemg?r en naturlig t?rringsproces. Den hvide the er ligesom den gr?nne the ufermenteret, hvilket vil sige, at thebladene ikke gennemg?r den iltningsproces, som bevirker, at thebladenes farve bliver m?rk. Thebladene rulles til forskel fra de andre theer meget sj?ldent. S?ledes er det kendetegnene for de fleste kvaliteter, at de er meget storbladede. Den store forskel p? hvid og gr?n the er m?den theen fremstilles p?. For at lave hvid the plukker theplukkerne knoppen og to blade sammen og fordeler dem i fire forskellige kvaliteter, som udg?r de 3 typer af hvide theer; Bai Hao Yin Shen (Silver Needle), Bai Mu Dan (White Peony), Shou Mei og Gong Mei. Til forskel fra fremstillingen af de gr?nne theer, som uds?ttes for relative h?je temperaturer for at fjerne fugtindholdet i theerne, bliver hvid the t?rret p? naturlig vis ved at bruge solens str?ler, eller ved en t?rringsproces under lavere temperaturer, som foreg?r indend?rs, hvilket er med til at sikre, at polyphenolindholdet i theen bevares. Den foretrukne metode er at t?rre den hvide the i solen, som fremskynder t?rringsprocessen. Det er imidlertid ikke altid, at der er tilstr?kkelig sol til at denne metode kan anvendes. Det tager omkring 40 timer at t?rre den hvide the ved lave temperaturer indend?rs. Efter at theen er blevet t?rret i oved?kkede ?bne skure bliver den lagt i r?kker p? bambus indenfor i rum, som er opvarmet til omkring 40 grader. Rummene er godt ventileret for herved at kunne fjerne fugtindholdet.