Theens historie


HVOR STARTEDE DET HELE?

Det menes, at te oprindeligt kommer fra Yunnan provinsen, som ligger i den sydlige del af Kina.

Det er uklart, hvornår det præcis blev til, men der er bred enighed om at det blev til, først som en medicinsk urt, dernæst som en medicinsk bryg, og til sidst som en drik der blev drukket for fornøjelse.

Den ældste te der indtil dato er blevet fundet, blev opdaget af arkæologer i 2016, i kejser Jing Di’s mausoleum, hvor de fandt en te der kunne dateres tilbage til ca. 141 f.Kr., samme år som kejseren døde.

Ifølge Shen Nung myten blev te til i årene ca. 2737 – 2687 f.Kr. Ifølge en gammel kinesisk tekst, i Shang dynastiet, 1500 – 1046 f.Kr., som en medicinsk drik.

MYTEN OM SHEN NUNG

Myten om Shen Nung er en af de bedst kendte historier, omhandlende thes oprindelse. Historien lyder, at den mytologiske kejser, Shen Nung, var meget helseorienteret, og derfor altid kogte sit vand, inden han drak det. En dag da kejseren havde slået lejr under et træ, faldt der et blad the ned i hans vand mens det kogte.

Vandet antog en ny farve, og smagen ændrede sig, og da Shen Nung smagte på vandet, nød han drikken.

TEENS VEJ TIL EUROPA

I 1516 stiftede portugiserne officielt den første europæiske kontakt med Kina og derigennem også landets the. På trods af den tidlige kontakt, via portugiserne, var det Nederlandene som virkelig bragte te'en til Europa.

Det er fra det nederlandske ord, Thee, som er lånt fra bogen 'Min kinesiske udtale' af det kinesiske ord for the, at resten af det vestlige Europa har fået deres ord for te. I starten af 1600-tallet bragte det nederlandske øst-indiske kompagni de første grønne teblade til Amsterdam.

ENGLANDS TE EVENTYR

I starten af det 18. århundrede forsøgte England at bryde Kinas monopol på te, ved at smugle frø fra te-planten ud af Kina, for derefter at forsøge at starte deres egne te plantager, primært i Indien.

I starten havde de ikke meget held med at producere deres egen te, men efter en vild te-plante blev opdaget i Assam, Camellia Sinensis v. Assamica, fik englænderne for alvor sat en industri i gang. I 1839 blev den første Indiske te solgt i London, og siden da har den indiske te industri, vokset støt og udviklet sig massivt.

HVOR KOMMER TE FRA I DAG?

Al reel te kommer fra teplanten, hvis videnskabelige navn er Camellia Sinensis. Camellia Sinensis v. Sinensis og Camellia Sinensis v. Assamica er to hovedvariationer af teplanten, som størstedelen af the idag bliver produceret fra. Teplanten vokser i subtropiske samt tropiske klimaer, og kan gro i højder fra havets overflade, og op til ca. 2600 - 3000 meter.

Nogle af de største og mest kendte teproducerende lande i verdenen, inkluderer:

  • Kina,
  • Indien,
  • Kenya,
  • Sri Lanka (Ceylon),
  • Japan og Taiwan (Formosa).