0

Sort The


Østerlandsk Thehus har et stort udvalg af the fra hele verden. Vort sortiment spænder over de fineste kvaliteter af rene sorte, grønne og hvide theer til de mere traditionelle rene kvaliteter, aromatiseret sort, grøn og hvid the, Husets egne blandinger, rød 'the', spændende urte- og frugttheer, Chai mm. Nedenfor kan læses lidt mere om sort the.

 

Thedistrikterne, de forskellige plantager og thekvaliteter

SRILANKA & CEYLON

The fra Ceylon, eller Sri Lanka, som det hedder på singalesisk, er kraftige og mørkerøde sorter med et større tannin indhold end andre theer. Man skal derfor være påpasselig med at overholde trækketiden på 3 min. for således at undgå at trække unødige bitterstoffer ud.

De mest traditionelle områder for theproduktion er Dimbula, Uva og Nuwara Eliya.

UVA
Det mest berømte distrikt i Ceylon er Uva. Monsun og passatvindene i dette område har indlydelse på theproduktionen og høsttiderner ligger i august og februar - de såkaldte "Peak Seasons". I disse perioder høstes vel nok den the i verden, der har den mest intensive aroma.

Uva High Grown Broken Ceylon BOP
Uva distriktet ligger i højlandet og theen herfra er stærk og fyldig i smagen. De bedste kvaliteter plukkes mellem juli og september.

Nuwara Eliya
Dette distrikt har de højest placerede plantager og theerne herfra kaldes Ceylon theernes Champagne, bl.a. på grund af de ekstreme højder som thebuskene vokser i og dermed den langsommere vækst, som giver theerne herfra en delikat smag. Distriktet betragtes således som åstedet for de bedste og fineste kvaliteter. Premium theer plukkes hele året.

Ceylon Shawlands OP
Denne Ceylon the er en meget flot kvalitet med sine lange, smalle, mørke blade, hvilket gør den lettere og mere rund end andre Ceylon kvaliteter. En særdeles aromatisk storbladet Ceylon the med en flot ravgylden farve og fyldig, nuanceret smag.

INDIEN

ASSAM
Assam er en tropisk provins i det nordøstlige indien. Geografisk omgivet af Bangladesh Myanmar, Buhtan, Tibet og Kina. Assam er verdens største samlede thedistrikt beliggende på begge sider af Brahmaputta floden. Omtrent 2000 plantager fremstiller Assam theerne, som er kraftige, aromatiske med sin karakteristiske maltet smag. Theerne fra Assam er endvidere særdeles velegnet som mælkethe. Udover de velkendte Second Flush theer, producerer plantagerne også First Flush theer og grønne Assam theer.

DARJEELING
For theelskere er dette område et af de smukkeske steder på jorden. Theen fra denne region er af højeste kvalitet. I First Flush perioden har theen en let, frisk og blomsteragtig smag og i Second Flush perioden en stærk, fyldig og utrolig aromatisk smag.

Darjeeling er den fineste, mest aromatiske og blomsteragtige the, der findes og regnes med rette blandt verdens fornemmeste thesorter. Darjeeling theerne benævnes således også 'Theernes champagne'! Darjeeling theen vokser på Himalayas sydskråninger i højder fra 900 meter op til 2400 meters højder over havet. Thebønder har i generationer hæget om deres buske, omkring tørring og fermentering og skabt en fremragende the, der er uforlignelig i sin smag.

Darjeeling har 4 store høstperioder. Den første høst - First Flush- ligger i foråret fra primo marts til medio april. Den anden høst - Second Flush - ligger i sommerperioden i månederne maj og juni. Den tredje høst - Monsoon Flush/Rain Flush - ligger i perioden juli til september. Den fjerde høst - Autumn Flush- ligger i oktober til november.

Høstperioderne har stor betydning for theernes kvalitet og smag. Forskellen på høsttiderne kan sammenlignes med vine og disses årgangsvine. Klimaforholdene har ligeledes signikant indflydelse på theernes kvalitet. Da theer plukkes i såkaldte blokke, kan den samme thebusk producere meget forskellige theer. De fineste kvaliteter plukkes i marts og april månederne og er de såkaldte First Flush kvaliteter - årets første høst. Hvis theerne plukkes i eller under en periode med regn, vil regnen have skyllet de fineste safter af thebuskens blade og theen vil følgeligt miste noget af sin smag. Det fineste resultat får man således i de høstperioder, der ligger i de tørre måneder.  

Østerlandsk Thehus udvælger hvert år, hvilke Darjeeling kvaliteter vort thehus skal tilbyde vore kunder. Plantagerne, hvorfra vi vælger vore Darjeeling kvaliteter, varierer derfor alt efter, hvilken plantage vi mener, kan tilbyde de bedste theer af de forskellige Darjeeling kvaliteter det pågældende år. Østerlandsk Thehus kan for tiden tilbyde 8 forskellige forskellige kvaliteter af rene, ublandede og fine Darjeeling theer.  
 

KINA
Dyrkning af the i Kina strækker over kolossale områder og plantagerne ligger spredt med stor afstand. Dette betyder, at den sorte the kan variere meget i smag og farve. Fra middel og let, over sød og aromatisk, til stærk og jordagtig. Fælles har de et meget lavt garvesyreindhold og har ofte en let røget smag.

KEEMUN
Keemun the er kendt for sin mildhed og er næsten uden tanniner. Ønsker man derfor en the med så lavt tanninindhold som muligt, er Keemun det rette valg.

YUNNAN
I provinsen Yunnan, i det sydvestlige Kina, har man dyrket grøn the i ca. 1700 år. Kun siden 1939 har man produceret sort the. På grund af de geografiske forhold og klimatiske omstændigheder kan Yunnan sammenlignes med Assam. Medium fylde, med krydret krop. Den lette frugtsødlige og jordagtige smag giver theen dens unikke karakteristika.

China Lapsang Souchong
Speciel the, som ikke består af de typiske to blade og et skud, men i stedet består af theplantens større og kraftigere blade. Bladene ristes over eksotisk træ og giver en typisk røget smag.


OOLONG
Det kinesiske ord Oolong betyder “rød drage”. Disse theer kommer hovedsageligt fra det sydøstlige Kina og Taiwan og er halvfermenterede, hvilket betyder, at theernes iltningsproces stoppes, førend de ellers ville været blevet til sort the. Oolong theerne er meget storbladede, og de har en let sødlig smag med en fin ravgylden farve, samt en elegant, blomstret og ferskenagtig karakter.

Oolong Fancy Superior
Den fineste Oolong kvalitet der kan opdrives. Intens blomsteragtig bouquet og utrolig aromatisk. Let krydrede overtoner og næsten uendelig eftersmag. En sublim the for connoisseurs!

Oolong Formosa Choicest
Denne Oolong har en fin ravgylden farve. Smagen er behagelig blød med en snert af honning.

 

HUSETS BLANDINGER

Mange af vore theer er nogle, vi blander selv. Den the, der startede det hele, kan du læse om nedenfor, og ligeledes kan du læse om vores Lady Grey.
I årenes løb er flere theer kommet til, og særligt de seneste år har urtetheer med lakrids og blandinger med frugt vundet indpas.

Admiralitetsthe
I 1889 blev Østerlandsk Thehus grundlagt af en marinesoldat, der 2 år tidligere i året 1887 havde deltaget i den engelske dronning Victorias 50 års jubilæum. Det engelske admiralitet havde budt på en the, der gjorde så stort et indtryk på menig Søren Wilhelm Jacobsen, at han tog opskriften på blandingen med hjem til København. Her grundlagde han Østerlandsk Thehus, hvor den specielle "Admiralitetsthe" stadig er en af husets blandinger. Denne the har gennem årene været skattet ikke blot af borgerne i København, men af kunder fra det ganske land.

Lady Grey
I 1904 fik Østerlandsk Thehus, ved brev af 11. November, fra sekretariatet hos H.K.H. Prinds Valdemar, Kjøbenhavn, tilladelse til at anvende Prinsesse Maries silhouet som logo, samt at kalde den nuværende Lady Grey for “Damernes The”. Dette brev er i dag udstillet i Østerlandsk Thehus på Nørrevold`.

Lady Grey er baseret på samme grundthe som Admiralitetsthe, men tilsat en anelse bergamotolie. Hvor thesmagen i denne blanding er utrolig fyldig, er smagen af bergamot betydelig lettere end ved en klassisk Earl Grey.