0

Sort The


Østerlandsk Thehus har et stort udvalg af the fra hele verden. Vort sortiment spænder over de fineste kvaliteter af rene sorte, grønne og hvide theer til de mere traditionelle rene kvaliteter, aromatiseret sort, grøn og hvid the, Husets egne blandinger, rød 'the', spændende urte- og frugt'theer', Chai mm. Nedenfor kan læses lidt mere om Sort The.


Thedistrikterne, de forskellige plantager og thekvaliteter


SRILANKA



CEYLON


The fra Ceylon, eller Sri Lanka, som det hedder på singalesisk, er kraftige og mørkerøde sorter med et større tannin indhold end andre theer. Man skal derfor være påpasselig med at overholde trækketiden på 3 min. for isåledes at undgå at trække unødige bitterstoffer ud.


De mest traditionelle områder for theproduktion er Dimbula, Uva og Nuwara Eliya.


UVA


Det mest berømte distrikt i Ceylon er Uva. Monsun og passatvindene i dette område har indlydelse på theproduktionen og høsttiderner ligger i august og februar - de såkaldte "Peak Seasons". I disse perioder høstes vel nok den the i verden, der har den mest intensive aroma.


Uva High Grown Broken Ceylon BOP


Uva distriktet ligger i højlandet og theen herfra er stærk og fyldig i smagen. De bedste kvaliteter plukkes mellem juli og september.


Nuwara Eliya


Dette distrikt har de højest placerede plantager og theerne herfra kaldes Ceylon theernes Champagne, bl.a. på grund af de ekstreme højder som thebuskene vokser i og dermed den langsommere vækst, som giver theerne herfra en delikat smag. Distriktet betragtes således som åstedet for de bedste og fineste kvaliteter. Premium theer plukkes hele året.


Nuwara Eliya OP


Denne højlands ceylon, er af bedste kvalitet, med typisk Ceylon karakteristika. Rødlig-gylden farve efter udtræk, fyldig og frugtagtig bouquet og smag.


Ceylon Shawlands OP


Denne Ceylon the er en meget flot kvalitet med sine lange, smalle, mørke blade, hvilket gør den lettere og mere rund end andre Ceylon kvaliteter. En særdeles aromatisk storbladet Ceylon the med en flot ravgylden farve og fyldig, nuanceret smag.


Ceylon Orange Pekoe Petiagalla


Dette er en mellemskåret, mørk blandings Ceylon. Theen er meget aromatisk med en overbevisende blomstret friskhed.


Delicat, blomsteragtig smag og gylden farve.


INDIEN


ASSAM


Assam er en tropisk provins i det nordøstlige indien. Geografisk omgivet af Bangladesh Myanmar, Buhtan, Tibet og Kina. Assam er verdens største samlede thedistrikt beliggende på begge sider af Brahmaputta floden. Omtrent 2000 plantager fremstiller Assam theerne, som er kraftige, aromatiske med sin karakteristiske maltet smag. Theerne fra Assam er endvidere særdeles velegnet som mælkethe. Udover de velkendte Second Flush theer, producerer plantagerne også First Flush theer og grønne Assam theer.


Assam klassisk


Denne finbladede, klassiske Assam the er kraftig og mørk, med en sødlig, let maltet smag.


Assam Harmutty SFTGOP1


Second Flush Plantagen Harmutty blev grundlagt i 1870 og har produceret topkvalitets Assam the lige siden. Denne Harmutty har et smukt og ensartet mørkt blad med gyldne spidser. Smagen er fyldig og utrolig velafballanceret, med en moderat krydret og maltet karakter. Gylden kobberrød farve og stærk sødlig smag.


Assam TGBOP SEWPUR, økologisk


Denne økologiske finbladet Assam med gyldne spidser har en særdeles fyldig og maltet smag. Meget flot kvalitet!


Nilgiri TGFOP1 THIASOLA, økologisk


Denne sydindiske the er lys og elegant, og har en utvilsom let, men ikke destomindre en overraskende aromatisk smag og let blomsteragtig aroma. Smag og friskhed minder om de bedste Ceylon theer.


DARJEELING


For theelskere er dette område et af de smukkeske steder på jorden. Theen fra denne region er af højeste kvalitet. I First Flush perioden har theen en let, frisk og blomsteragtig smag og i Second Flush perioden en stærk, fyldig og utrolig aromatisk smag.


Darjeeling er den fineste, mest aromatiske og blomsteragtige the, der findes og regnes med rette blandt verdens fornemmeste thesorter. Darjeeling theerne benævnes således også 'Theernes champagne'! Darjeeling theen vokser på Himalayas sydskråninger i højder fra 900 meter op til 2400 meters højder over havet. Thebønder har i generationer hæget om deres buske, omkring tørring og fermentering og skabt en fremragende the, der er uforlignelig i sin smag.


Darjeeling har 4 store høstperioder. Den første høst - First Flush- ligger i foråret fra primo marts til medio april. Den anden høst - Second Flush - ligger i sommerperioden i månederne maj og juni. Den tredje høst - Monsoon Flush/Rain Flush - ligger i perioden juli til september. Den fjerde høst - Autumn Flush- ligger i oktober til november. 


Høstperioderne har stor betydning for theernes kvalitet og smag. Forskellen på høsttiderne kan sammenlignes med vine og disses årgangsvine. Klimaforholdene har ligeledes signikant indflydelse på theernes kvalitet. Da theer plukkes i såkaldte blokke, kan den samme thebusk producere meget forskellige theer. De fineste kvaliteter plukkes i marts og april månederne og er de såkaldte First Flush kvaliteter - årets første høst. Hvis theerne plukkes i eller under en periode med regn, vil regnen have skyllet de fineste safter af thebuskens blade og theen vil følgeligt miste noget af sin smag. Det fineste resultat får man således i de høstperioder, der ligger i de tørre måneder.   


Østerlandsk Thehus udvælger hvert år, hvilke darjeeling kvaliteter vort thehus skal tilbyde vore kunder. Plantagerne, hvorfra vi vælger vore Darjeeling kvaliteter, varierer derfor alt efter, hvilken plantage vi mener, kan tilbyde de bedste theer af de forskellige Darjeeling kvaliteter det pågældende år. Østerlandsk Thehus kan for tiden tilbyde 8 forskellige forskellige kvaliteter af rene, ublandede og fine Darjeeling theer.   


ARYA Estate


Dette års First Flush Darjeeling kommer fra plantagen Arya. Plantagen finder man meget tæt på Darjeeling by og dets naboplantager er Orange Valley og Happy Valley. Ordet Arya betyder i Indien ’respektabel’ og ’højt værdsat’. Dette reflekterer kvaliteterne fra de theer, der kommer fra denne plantage. Plantagen Arya blev grundlagt af buddhistiske munke omkring 1865, som dengang døbte plantagen ’Sidrabong’, hvilket betød ’Vand Hellig Fisk’. I dag har plantagen gennemgået en konvertering fra værende en konventionel plantage til at være en økologisk plantage. Plantagen er i dag verificeret som økologisk plantage af IMO, Switzerland. De højeste dyrkningsområder ligger i 1800 meters højde og de laveste ligger i 900 meters højde. Plantagens gennemsnitlige dyrkningsområde ligger i 1450 meters højde. Udover de konventionelle sorte theer producerer plantagen top kvalitets grønne theer og specialty theer såsom Oolong, hvid the, emerald mv.


ARYA SFTGFOP1 2009


Denne First Flush top Darjeeling præsenterer sig med sine smukke store grønne blade med mange sølvknopper. Theen har en delikat let sødlig blomstret bouquet med toner af mandler og honning.


Margareths Hope Estate


Margarets Hope en af de ældste og mest berømte plantager i Darjeeling, og producerer udsøgte lette theer med en guddommelig duft. Plantageejeren opkaldte plantagen efter sin afdøde datter Margaret, som forelskede sig i plantagens skønhed. Denne First Flush Darjeeling er en smuk blanding af grønlige og sorte blade med mange sølvknopper, hvilket giver theen sin lyse gyldne farve efter udtræk.


Margareths Hope FTGFOP1


Denne First Flush the har en delikat frisk let sødlig blomstret bouquet med eftertoner af blød citrus.


Happy Valley Estate


Denne first flush darjeeling er økologisk og kommer fra plantagen Happy Valley, som findes ca. 3 km. fra byen Darjeeling. Plantagen, som ligger i 2750 meters højde, blev grundlagt i 1864 af en englænder og blev senere overtaget af en indisk  som gav plantagen navnet Happy Valley. Thebuskene i denne plantage er meget gamle. De yngste er omkring 80 år og de ældste er helt op til 150 år.


Happy Valley, økologisk FTGFOP1


Denne økologiske First Flush darjeeling har en delikat duft, og en blød og blomstret let sødlig aroma.


Tumsong Estate


Plantagen Tumsong blev grundlagt i 1867.


Tumsong Second Flush


Denne Second Flush Darjeeling har en smuk kobberagtig farve efter udtræk og smagen har både nødde- og frugtagtige toner. 


Singbulli Estate


Denne økologiske plantage har produceret Second Flush the af højeste kvalitet i årevis. Denne fyldige the karakteriseres ved sin kraftige og utroligt nuancerede smag.


Singbulli Second Flush


Ambotia Estate


Mount Everest, Økologisk


Dette års Mount Everest er en økologisk Second Flush fra plantagen Ambotia i Darjeeling. Smagen er kraftig og sødlig med muskatagtige noter.


Himalaya Blend


En klassisk Darjeeling blanding. Medium fylde. Ravgylden farve.


Queen Mary Broken Darjeeling


Denne Darjeeling skiller sig ud, idet den er fint skåret, hvilket er usædvanligt for Darjeeling. Smagen er derved kraftigere og fremtoner mørkere i koppen.


KINA


Dyrkning af the i Kina strækker over kolossale områder og plantagerne ligger spredt med stor afstand. Dette betyder, at den sorte the kan variere meget i smag og farve. Fra middel og let, over sød og aromatisk, til stærk og jordagtig. Fælles har de et meget lavt garvesyreindhold og har ofte en let røget smag.


KEEMUN


Keemun the er kendt for sin mildhed og er NÆSTEN UDEN GARVESYRE. The helt uden garvesyre findes altså ikke, da det er garvesyren, der giver smagen i the. Ønsker man derfor en the med så lavt garvesyreindhold som muligt, er Keemun det rette valg. Vi kan tilbyde den klassiske Keemun China Garden og Kejser Keemunen, Keemun Divine, der er finere og mere nuanceret i smagen.


Keemun Luxus Congou


Denne premium the begejstrer med dens fine smag og naturlige sødme. Fyldig og rund i smagen, med dyb rødlig farve.


Keemun Divine


Denne Keemun med navnet Divine, også kaldt Kejser Keemun, er fyldig og en anelse kraftigere end de fleste andre Keemun kvaliteter, men garvesyreindholdet er stadig lavt. Theen har en fin og rund smag med en naturlig sødhed, og farven er lys gylden.


Keemun China Garden


Denne runde, milde Keemun har en fin, aromatisk smag og lys rød farve. Desuden velegnet i blandinger, hvor en mildere smag ønskes. Indholdet af garvesyre er meget lavt.


YUNNAN


I provinsen Yunnan, i det sydvestlige Kina, har man dyrket grøn the i ca. 1700 år. Kun siden 1939 har man produceret sort the. På grund af de geografiske forhold og klimatiske omstændigheder kan Yunnan sammenlignes med Assam. Medium fylde, med krydret krop. Den lette frugtsødlige og jordagtige smag giver theen dens unikke karakteristika.


Panyong Congou m. hvid the


En dejlig blød og rund the fra det sydøstlige Kina, blandet med white flowery pekoe. Mellemkraftig i styrke og gylden farve.


Panyong Golden Needle


En sjælden specialitet fra det fjerne østen. Denne sorte, kinesiske the dyrkes i Thai-Mu bjergene i provinsen Fujian. Den plukkes kun i april, når topskuddene viser sig. Dens blade er lange, smalle og sortglinsende, med mange vidunderlige gyldengule spidser. Ravgylden farve. Fyldig smag og krydrede overtoner.


China Lapsang Souchong


Speciel the, som ikke består af de typiske to blade og et skud, men i stedet består af theplantens større og kraftigere blade. Bladene ristes over eksotisk træ og giver en typisk røget smag.


Oolong


Det kinesiske ord Oolong betyder “rød drage”. Disse theer kommer hovedsageligt fra det sydøstlige Kina og Taiwan og er halvfermenterede, hvilket betyder, at theernes iltningsproces stoppes, førend de ellers ville været blevet til sort the. Oolong theerne er meget storbladede, og de har en let sødlig smag med en fin ravgylden farve, samt en elegant, blomstret og ferskenagtig karakter.


Oolong Fancy Superior


Den fineste Oolong kvalitet der kan opdrives. Intens blomsteragtig bouquet og utrolig aromatisk. Let krydrede overtoner og næsten uendelig eftersmag. En sublim the for connoisseurs!


Oolong Formosa Choicest


Denne Oolong har en fin ravgylden farve. Smagen er behagelig blød med en snert af honning.


ARFIKA


Kenya Marinyn


Kraftig storbladet Kenya the. Pikant smag og kobberrød farve efter udtræk.


HUSETS BLANDINGER


Admiralitetsthe


I 1889 blev Østerlandsk Thehus grundlagt af en marinesoldat, der 2 år tidligere i året 1887 havde deltaget i den engelske dronning Victorias 50 års jubilæum. Det engelske admiralitet havde budt på en the, der gjorde så stort et indtryk på menig Søren Wilhelm Jacobsen, at han tog opskriften på blandingen med hjem til København. Her grundlagde han Østerlandsk Thehus, hvor den specielle "Admiralitetsthe" stadig er en af husets blandinger. Denne the har gennem årene været skattet ikke blot af borgerne i København, men af kunder fra det ganske land.


Lady Grey


I 1904 fik Østerlandsk Thehus, ved brev af 11. November, fra sekretariatet hos H.K.H. Prinds Valdemar, Kjøbenhavn, tilladelse til at anvende Prindsesse Maries silhouet som logo, samt at kalde den nuværende Lady Grey for “Damernes The”. Dette brev er i dag udstillet i Østerlandsk Thehus på Nørrevold.


Lady Grey er baseret på samme grundthe som Admiralitetsthe, men tilsat en anelse bergamotolie. Hvor thesmagen i denne blanding er utrolig fyldig, er smagen af bergamot betydelig lettere end ved en klassisk Earl Grey.


Emperial Earl Grey


Denne Earl Grey, som er baseret på Keemun, er økologisk, både for så vidt angår thebladene som den tilsatte bergamotolie.


Earl Grey m. Souchong


Earl Grey og Ceylon the, tilsat 5% røget Lapsang Souchong samt en anelse grøn the.


Wiwex


Darjeeling/Ceylon blanding.


Pagode


Finskåret Ceylon, tilsat grøn the.


English Breakfast


Klassisk Assam/Ceylon blanding. God som morgenthe og mælkethe.