0

Kaffebrygning


Brygning på stempelkande
Det er essentielt, at stempelkanden er korrekt rengjort. Det vil sige, at spemplet er adskilt, og alle dele er vasket med sæbe og afskyllet.

Kaffe indeholder æteriske olier, som hurtig bliver harsk og giver en grim bitter smag.

Kog helt frisk vand frisk fra hanen og lad det afkøle til 95 grader. Brug 7 gram kværnet kaffe pr kop (ikke for groft - det er en skrøne, at kaffe til stempel skal kværnes grovere end til filter. Hæld vandet over kaffen og sørg for at vand og kaffe blandes godt. Vent 2 minutter, rør derefter rundt i kaffen med en ske eller træk forsigtigt stemplet en cm op og ned. Dette får al kaffen til bundfælde. Stemplets funktion er at fiksere kaffen på bunden af kanden, således at den ikke hvirvles op, når der skænkes. Når kaffen selv er bundfældet, trykkes stemplet forsigtigt i bund. Kaffe nydes bedst mellem 40-60 grader.

Brygning på filter
Det er vigtigt, at alle komponenter er grundigt renses før brug. Desuden vigtigt at maskinen er afkalket regelmæssigt, da dette har betydning for bryggetemperaturen. Brug 7 gram fint kværnet kaffe pr kop. Bryg kaffen umiddelbart inden den skal nydes. Varmeplade og termokande er et kompromis, der så vidt muligt bør undgås.

Mokkakande
Hæld frisk vand i den underste del af kanden til under ventilen. Fyld filtertragten op med kaffe uden top. Skru kanden sammen og stil over medium varme, således at håndtaget udsættes for mindst mulig varme. Når vandet koger i den underste del af kanden, opstår et overtryk, der presser vandet op gennem kaffen. Når denne process er færdig, høres en lyd og kaffen er klar til servering. NB! Gå aldrig fra en bryggende mokkakande.

Espressomaskine
6 gyldne regler for brygning af espressokaffe:

1) 7 gram kværnet kaffe
2) Vandudløbstemperaturen fra maskine 88 grader /- 2 grader
3) Kaffetemperatur i kop 67 grader /- 2 grader
4) Vandtryk fra maskine gennem kaffen 9 bar /-1 bar
5) Gennemstrømningstid fra udløbstud til kop 25 sekunder
6) Kaffemængde i kop 25 ml