Hvad er First Flush?

I the verdenen tales der ofte om First Flush theer - men hvad betyder First Flush egentlig? Er der tale om en specifik type the? Er det et navn for theer fra specifikke regioner? Hvorfor er First Flush theer prissat over gennemsnittet?

Når en the tildeles prædikatet First Flush, er der tale om en the fra årets første høst. Theen høstes i foråret, hvor thebuskens blade er helt nye og fulde af næring. Begrebet First Flush benyttes hovedsageligt i Indien og Sri Lanka, men er også at fine i andre lande.

Vi vil i dette blog-indlæg arbejde ud fra First Flush traditionerne i regionen Darjeeling, Indien.

First Flush theer betragtes indenfor the-verdenen som værende af yderst høj kvalitet, da årets første høst anses internationalt som den bedste høst - med visse undtagelser selvfølgelig.


First Flush er noget ganske særligt

Når en the tildeles prædikatet First Flush, er der tale om en the fra årets første høst. Theen høstes i foråret, hvor thebuskens blade er helt nye og fulde af næring. De første spæde dunede blade og topskud, er mere delikate, sarte og har ofte en lettere sødlig note til sig. Årsagen til dette er, at når busken “vågner” fra sin vinter slumren og begynder at danne blade igen, bruger busken mere energi per blad. Desuden er thebuskens rødder fulde af ny næring fra den lange vinter.

I foråret er der færre blade per gren, som busken skal fordele sin energi ud på, samt færre insekter som busken skal beskytte sine blade imod, sammenlignet med sommerens høst. Thebusken genererer koffein i sine blade som en naturlig pesticide, men når der er færre insekter, bliver der skruet ned for denne produktion. I koppen er koffein med til at give fylde men også en bitter smag - et lavere koffein indhold bidrager derfor til en mildere og blødere smag.

First Flush theer behøver ikke nødvendigvis at være sorte theer. First Flush kan sagtens findes i grønne, hvide og oolong theer. I Darjeeling er First Flush oftest en lettere oxideret sort the - noget vi hos Østerlandsk Thehus næsten ville kalde en oolong. I sidste ende kan du oftest forvente en fantastisk blød, delikat og let sødlig smagsoplevelse, når du har en First Flush the i koppen.

Høj kvalitet koster ofte lidt mere

Når det kommer til First Flush, specielt Darjeeling First Flush, ligger prisen på denne høst næsten altid over gennemsnittet. Der er dog en en række gode grunde til dette. Overordnet kan man sige, at prisen skyldes den prestige, som the fra Darjeeling igennem mange år har fået tilegnet sig. Samtidig giver First Flush, som tidligere nævnt, et langt laverer udbytte sammenlignet med theer fra andre af årets høste.

Kvaliteten, udbyttets omfang, samt plantagens prestige og viden om faget, er alle faktorer som spiller ind, når theen skal prissættes.

Hos Østerlandsk Thehus bestræber vi os på hvert år, at udvælge de bedste First Flush theer på markedet. Udvælgelsesprocessen bliver ledet af kyndige fagfolk, som smager og sammenligninger theerne fra den første høst.

Vi mener, at Darjeeling First Flush er en vidunderlig kop the, der med sin høje kvalitet er både prisen og oplevelsen værdig. Grundet theernes eksklusivitet, tilbyder vi desuden alle vores First Flush theer i poser á 50g. - istedet for de traditionelle 100g.Et godt råd

Er du på udkig efter en the fra årets første høst, bør du være opmærksom på mængden af informationer, som den givne forhandler har om sin First Flush. En god forhandler kan give dig oplysninger om plantagen eller haven theen kommer fra, samt theens type, aroma og krop. Kan eller vil forhandleren ikke oplyse om dette, så vil vi anbefale dig at fortsætte til en anden forhandler.

« Return