Espresso


ESPRESSOKAFFE

Espresso er en italiensk tradition for kaffebrygning, der kan spores tilbage til starten af 1900-tallet i Milano. Espresso er italiensk for ekspres og refererer til, at kaffen skal drikkes hurtigt.

Luigi Bezzera tog i 1901 patent på en maskine hvor damptryk pressede vand gennem kværnet kaffe. I 1903 blev patentet solgt til Desidero Pavoni, der som den første satte idéen i produktion og startede derved en tradition, der senere skulle blive en hjørnesten i italiensk barkultur. (La Pavoni espressomaskiner).

Den kværnede kaffe stampes og fastholdes mellem to filtre og 90 grader varmt vand presses med 9 bars tryk gennem kaffen. Det er vigtigt at kaffen er kværnet tilpas fint og stampet, så et passende modtryk opstår, således at gennemløbstiden bliver ca. 25 sek. og kaffemængden i koppen bliver ca. 25 ml.

Traditionel italiensk espressokaffe er typisk en blanding af op til 7 forskellige slags råkaffer. Robusta udgør ca. 10 % i langt de fleste blandinger, da denne er billigere og desuden giver crema.

Mange tror, at italiensk kaffe er noget særligt raffineret, men sandheden er, at Italien, statistisk set, hører til blandt de lande, der importerer de billigste kvaliteter i Europa. Dette er til dels et resultat af stor konkurrence blandt italienske kafferisterier, men skal også ses i lyset af den traditionelle italienske bryggemetode. Det er de mest flygtige aromastoffer, der er de bedste. Det vil sige, at det er første dråber, der trækkes ud af kaffen, der er de bedste. Da en klassisk espresso er meget kort og drikkes med store mængder sukker, stilles der ikke ligeså store krav til kvaliteten som ved dansk kaffe. De fleste har kun gode kaffeoplevelser fra Italien, og dette skyldes nærmere betjeningen af kaffemaskinen, (rengøring, indstilling af kværn, forvarmning af kopper osv.), end den reelle kvalitet.