Hvid te

Navnet hvid the, kommer ikke fra den færdigproducerede thes udseende eller bryggens farve, men hentyder i stedet til de fine små hvide dun, som findes på topskudende på de kultivarer af theplanten, som traditionelt er blevet brugt til at producere hvid the. Smagen er ofte meget mildere og lettere end mange andre typer af the, men den er også sødere og mere delikat. Nedenfor finder du vores udvalg af hvide theer.

Mere om:

Hvid te (the)

Hvad er hvid the?

Hvid the bliver, som den eneste af de forskellige typer af the, ikke varmebehandlet, men bliver istedet lagt til tørring efter plukningen.

Navnet hvid the, kommer ikke fra den færdigproducerede thes udseende eller bryggens farve, men hentyder til de fine små hvide dun, som findes på topskudende på de kultivarer af theplanten, som traditionelt er blevet brugt til at producere hvid the.

Plukningen af hvid the foregår traditionelt set om foråret, da dette er sæsonen for de bedste kvaliteter. Mere kommercielle thebønder producerer også hvid the hen over sommeren, sensommeren og ind i efteråret.

Alt efter hvilken stil af hvid the producenten ønsker, plukkes forskellige blade. Eksempelvis består Silver Needle kun af topskud, mens Bai Mu Dan består af første, andet og nogle gange tredje blad, samt nogle topskud.

Tørringen foregår enten via den traditionelle soltørring, eller på en mere moderne måde, hvor theen tørres ved at blæse luft igennem bladene. Dette gøres med en temperatur, som langsomt stiger fra ca. 20 °C til 50 °C over en 38 – 48 timers periode.

Til sidst bliver theen bagt i ca. 20 timer ved en temperatur på omkring 30° til 50°, for at sikre, at bladene er helt tørre.

Kunsten ved at lave hvid the ligger i, at tørre de friske blade helt igennem, samtidig med at holde den naturlige oxidering så lav som overhovedet muligt. Da enzymerne der er skyld i oxidering ikke bliver deaktiveret, kræver behandlingen også meget omhyggelighed, da ethvert brud i plantefibrerne vil accelerere oxideringsprocessen.

Det kan forståeligt nok virke som om hvid the, er den simpleste the at producere. Men når produktionen af hvid the kun indeholder et enkelt skridt, er det også uhyrligt vigtigt, at dette trin udføres perfekt. Eventuelle fejl kan nemlig ikke reddes eller skjules efter tørringen.

En let og delikat smag

Smagen er ofte meget mildere og lettere end mange andre typer af the, men den er også sødere og mere delikat.

Man kan ofte opleve, at hvid the har en lidt sødlig smag som moscatel (en druesort, der bliver brugt til søde vine) eller/og milde nøde noter.

OPBEVARING OG HOLDBARHED

The bliver aldrig rigtig ’dårlig’. Dog kan smagen blive kedelig, specielt ved forkert opbevaring af theen.

Holdbarhed kan variere alt efter hvilken type the, der er tale om. Med den korrekte opbevaring, kan en thes levetid forlænges betydeligt.

Opbevar din the tørt og væk fra fugt, samt borte fra stærke aromaer, som kaffe og krydderier.

Da theblade er af organisk materiale, kan fugt i de værste tilfælde resultere i råd og mug. Undgå sollys og forsegl theen så godt som muligt. Opbevar helst theen køligt.